Política 25/06/2019

Retrets entre independentistes per la negativa de la mesa a tramitar la ILP que pretenia recuperar la DUI

Els republicans s'han abstingut i Costa creu que la mesa ha actuat com un "òrgan censor"

Ot Serra
4 min
Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Roger Torrent en la reunió de la mesa del Parlament

BarcelonaLa diferència de criteris entre JxCat i ERC sobre la tramitació d'una ILP per recuperar la declaració d'independència ha tornat a provocar un intercanvi de retrets entre les forces d'independentistes al Parlament, inclosos els socis de Govern. La mesa de la cambra ha rebutjat admetre la proposta, després que només JxCat hi hagi votat a favor i els seus dos representants hagin quedat en minoria davant els vots contraris de Cs i el PSC i l'abstenció d'Esquerra. "No exercirem la censura ni serem un mur de contenció contra les propostes dels ciutadans", ha manifestat el vicepresident primer, Josep Costa (JxCat), en roda de premsa. L'ha replicat el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, que ha afirmat que Costa "potser està picant la llei" i "ja deu estar recopilant la documentació per presentar-la". "Pot copiar el text, enganxar-lo, posar-hi 'JxCat' i presentar-la al registre", ha afegit. La CUP ha acusat de falta de "voluntat política" a aquells que han impedit la tramitació per raons formals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat aquestes manifestacions, Costa ha assegurat que la divergència de vot amb ERC no erosiona les relacions amb els socis de Govern i l'ha situat en una diferència d'interpretació puntual sobre una llei. El representant de JxCat no ha volgut ser explícit quan se li ha preguntat si la seva formació descarta presentar aquesta proposta com a grup parlamentari -en aquest cas sí que es tramitaria-, per bé que ha anotat que no s'ha plantejat. Fonts de la formació han assenyalat que no està previst fer-ho. Sabrià també ha tret ferro a les discrepàncies però ha carregat contra JxCat advertint que la independència no es fa amb "gestos de cara a la galeria", sinó traçant una unitat estratègica per fer possible un "nou octubre de 2017 que ens permeti guanyar.

A banda de la qüestió política, fonts republicanes han justificat el seu posicionament pel fet que aquesta ILP incompleix la normativa sobre ILPs aprovada pel Parlament, que restringeix l'àmbit d'actuació d'aquest tipus d'iniciatives. Tal com es va explicar al judici del Procés al Tribunal Suprem, la mesa pot entrar a valorar el fons d'aquestes propostes i rebutjar-les si considera que desborden les competències autonòmiques. "Poden ser objecte de la iniciativa legislativa popular les matèries sobre les quals la Generalitat té reconeguda la seva competència i el Parlament pot legislar, d'acord amb la Constitució i l'Estatut d'autonomia, llevat de les matèries que l'Estatut reserva a la iniciativa legislativa exclusiva dels diputats, els grups parlamentaris o el Govern, dels pressupostos de la Generalitat i de les matèries tributàries", diu l'article 1 de la llei d'ILPs del 2006. L'article 6 també disposa que el Parlament inadmetrà les propostes que tinguin per objecte "alguna matèria sobre la qual la Generalitat no té atribuïda la competència".

Així, el president del Parlament, Roger Torrent, i la secretària quarta, Adriana Delgado, s'han abstingut per aquests motius i fonts d'ERC recorden que sí que van acceptar la moció de la CUP fa un any que pretenia ratificar la DUI. La diferència és que en aquella ocasió la iniciativa la va presentar un grup parlamentari i ara es vehicula a través d'una ILP. "Si l'hagués presentat JxCat, podria ser admesa", sostenen fonts republicanes. Hi ha diversos precedents sobre aquesta qüestió i concretament dues ILPs sobre la independència que la mesa va rebutjar els anys 2009 i 2010. En canvi, la mesa va acceptar debatre una proposició de llei de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) el 2011 i va arribar al ple, però la balança de majories va impedir que iniciés els tràmits parlamentaris per esmenar-la.

JxCat creu que "s'ha de poder parlar de tot"

El vicepresident primer, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, han votat favorablement a la tramitació perquè entenen que al Parlament "s'ha de poder parlar de tot" i destaquen que l'informe dels lletrats era "dubtós". Els serveis jurídics indicaven que les qüestions formals de la ILP eren correcta però posava en entredit la seva admissibilitat pel contingut de la proposta. Davant d'aquests "dubtes", fonts de JxCat sostenen que han optat per la visió menys restrictiva i subratllen que ERC s'ha abstingut i no ha votat en contra. A més, asseguren que JxCat també ha fet una "valoració política" del que representava donar llum verda a la tramitació.

En relació als precedents d'altres ILPs sobre la independència que es van rebutjat, fonts de JxCat centren el debat en el fet que el Tribunal Constitucional acceptés que la mesa té la potestat per inadmetre iniciatives populars que sobrepassin el marc autonòmic, però destaquen que "no és una obligació". Davant d'aquest escenari, la formació liderada per Carles Puigdemont aposta per triar la via més "afavoridora dels drets i la participació ciutadana".

De la seva banda, la CUP ha deixat clar que al seu criteri no hi havia impediment per tramitar-la i la diputada Maria Sirvent ha assenyalat que "si hi hagués hagut voluntat política, s'haguessin trobat els mecanismes formals perquè es pogués debatre". Sirvent no s'ha volgut mullar sobre si el seu grup parlamentari es planteja fer-se seu el contingut i presentar una proposició de llei que en aquest cas sí que seria admesa, i ha anotat que els anticapitalistes no s'han llegit la literalitat de la ILP perquè estaven expectants de si es tramitava. "Ens hagués agradat debatre sobre aquesta qüestió", ha apuntat, però, la diputada cupaire.

Cs i PSC tomben la ILP

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha celebrat en roda de premsa que la mesa del Parlament hagi tombat la tramitació de la ILP sobre la declaració d'independència, amb els vots del PSC i de Ciutadans. "Emplacem els partits independentistes a ser conseqüents amb la decisió de la mesa, a no repetir els mateixos errors i a buscar una solució que passi per la negociació i el diàleg", ha assegurat.

Per la seva banda, Cs ja havia avisat la setmana passada que el text contravenia les advertències del Tribunal Constitucional i el vicepresident segon de la mesa de la cambra catalana, Joan Garcia, va subratllar que la proposició excedia les competències del Parlament. El PP, que no té representació a la mesa, també s'ha congratulat que no hagi tirat endavant la tramitació però ha advertit que l'abstenció d'ERC pot tenir una "relació directa" amb una hipotètica abstenció a la investidura de Pedro Sánchez al Congrés. La reunió de la mesa ha abordat aquest dimarts el debat d'aquesta ILP, presentada per la plataforma Unitat per la Independència el 13 de juny, i que s'havia d'admetre o inadmetre a tràmit abans del 5 de juliol.

stats