Política 03/05/2016

Junqueras subratlla que les eleccions del 26-J no alteraran el calendari de pressupostos

El Parlament podria habilitar el mes d'agost per permetre l'aprovació dels comptes

Efe
2 min
Oriol Junqueras, durant la conferència 'Crida a un nou país: la República Catalana' / PERE VIRGILI

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, està "convençut" que "la campanya de les eleccions generals ni interferirà ni condicionarà en cap aspecte" el calendari d'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Junqueras ha subratllat que el Govern aprovarà el projecte de llei de pressupostos "a final de maig" amb la finalitat que el Parlament l'aprovi definitivament "al juliol", i per a això el Govern de Junts pel Sí confia en el suport de la CUP.

"Afortunadament, el Parlament té una activitat que està al marge de l'escenari electoral espanyol, i en principi no ha d'haver-hi cap alteració respecte a allò previst", ha apuntat el conseller. A la pregunta de si ha parlat amb el president català, Carles Puigdemont, sobre la conveniència que la campanya electoral no afecti l'estabilitat del Govern, ha apuntat: "Sens dubte. Sempre ha estat així i estem convençuts que serà així. Almenys, per part nostra, seguríssim".

Junts pel Sí (JxSí) vol evitar que la convocatòria d'eleccions generals per al 26 de juny i les dues setmanes de campanya electoral afectin la tramitació dels pressupostos. El primer gran escull que hauran de superar els comptes és el debat a la totalitat: el ple del Parlament haurà de votar si admet o no a tràmit el projecte, amb la qual cosa JxSí haurà de convèncer la CUP perquè no faci pinya amb l'oposició per bloquejar-lo.

Si JxSí aconsegueix sumar els vots de la CUP per tombar les esmenes a la totalitat, o si algun grup de l'oposició almenys s'absté, el ple donarà llum verda a l'inici de la tramitació, encara que aquesta fase podria veure's alterada pel 26-J, ja que tradicionalment, per raons operatives i compromisos de campanya dels partits, els processos electorals interrompen el ritme normal d'activitat al Parlament.

Fonts de JxSí consultades per Efe han indicat que en els pròxims dies abordaran amb la mesa del Parlament i la mesa de la comissió d'Economia i Hisenda l'assumpte del calendari perquè el 26-J afecti tan poc com es pugui els pressupostos.

Una possibilitat és que se sol·liciti mantenir l'activitat de la comissió durant tot el mes de juny, encara que si s'allargués la tramitació és possible que la votació definitiva dels pressupostos es pogués produir en l'últim ple previst per abans de vacances, el del 27 i 28 de juliol, o fins i tot s'habilités el mes d'agost per permetre'n l'aprovació.

stats