Política 23/05/2019

JxCat planteja les eleccions del 26-M com un plebiscit entre Puigdemont i Borrell

Torra demana el triomf de l'expresident per "revalidar el lideratge" dins l'independentisme

Núria Orriols
3 min
L'acte de Junts per Catalunya

LleidaO Carles Puigdemont o Josep Borrell. Aquest és el plantejament que ha fet aquest dijous, ja en la recta final de la campanya electoral, JxCat per intentar aglutinar el vot independentista en els comicis del 26 de maig, ara que les últimes enquestes situen l'expresident en primera posició, a poc marge d'ERC i el PSC. “Estem en condicions de derrotar Borrell”, ha assegurat l’expresident en un míting a Lleida, a través de videoconferència, i evitant fer referència a Esquerra, que encapçala Oriol Junqueras. A parer seu, es tracta d’un pugna entre l’1 d’Octubre i el 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Puigdemont ha anat més enllà dient que el 26-M són les eleccions "més importants" des de la suspensió de l’autonomia. "Serà la confirmació del nostre projecte i la definitiva europeïtzació de l’1 d’Octubre”, ha dit l'expresident exiliat a Waterloo.

Puigdemont ha demanat el suport perquè els tres candidats exiliats tinguin plaça a l'Eurocambra. Assumint que segons els sondejos JxCat n'aconsegueix dos –per a ell i per l'exconseller Toni Comín–, ha reclamat el màxim de vots possibles per aconseguir que l'exconsellera Clara Ponsatí també sigui al Parlament Europeu. Una tesi que també ha abonat l'advocat Gonzalo Boye en la seva intervenció, en què ha elogiat la tasca de l'expresident a l'exili. "Ara necessitem que la feina que han fet [els tres polítics] a l'exili la facin a dins les institucions europees", ha afirmat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en la mateixa idea. També des de Waterloo, compartint pantalla amb Puigdemont, ha afirmat que si Ponsatí obté l'escó voldrà dir que l'independentisme ha tret un "resultat extraordinari". També ha afegit que ell, com a president, “necessita” la victòria de Puigdemont el 26-M perquè “revalidi el lideratge” al capdavant de l’independentisme.

Torra afirma que Barcelona ha "renunciat" ser la capital de Catalunya

Davant de la pujada de Puigdemont en els sondejos, Torra ha demanat dipositar la mateixa papereta tant a les eleccions europees com a les municipals. Tal com ja va dir ahir a Sant Andreu, el president ha repetit –malgrat les crítiques– que amb Ada Colau Barcelona ha "renunciat" a ser la capital de Catalunya. Ho ha dit també de Lleida, que està governada pels socialistes: "Ha deixat de ser la capital de Ponent".

El president ha cridat a votar Toni Postius, l'alcaldable de JxCat a Lleida, per revertir aquesta situació, i ha carregat contra el PSC per la seva actitud l'1 d'Octubre i durant el 155. "On era Àngel Ros l'1-O? On era quan es van emportar les obres de Sixena?", ha reblat el president. "No ens n'hem oblidat", ha conclòs.

JxCat planteja les eleccions del 26-M com un plebiscit entre Puigdemont i Borrell

El cap de llista a la ciutat de Lleida, Postius, ha reclamat el vot per aconseguir un canvi de govern a la ciutat, que des del 1991 està pilotada pels socialistes. De fet, des del 1979 només ha tingut un govern de diferent color, el de CiU amb Jaume Manuel Oranich al capdavant (1987-1991).

"Hem passat molta vergonya els últims quatre anys", ha afirmat Postius en un to vehement, davant unes cinc-centes persones a la plaça de Sant Francesc de Lleida. L'alcaldable ha recordat que Àngel Ros, exalcalde i ara ambaixador d'Espanya a Andorra, no va condemnar la violència de l'1 d'Octubre i "no va fotre absolutament res quan es va aplicar el 155 i ens van robar el nostre museu" –ha dit en al·lusió a Sixena–. "En aquestes eleccions ens hi juguem tot això, que torni l'orgull a la nostre ciutat", ha dit.

JxCat planteja les eleccions del 26-M com un plebiscit entre Puigdemont i Borrell

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias escoltava Postius des de primera fila, després de reclamar que el proper govern de la ciutat de Barcelona es preocupi també per la resta de capitals de Catalunya. "L'alcalde de Barcelona ha de visitar Lleida, Girona i Tarragona", ha reclamat, i ha afirmat que també ha d'"estar al costat" de la Generalitat i el Parlament. Una actitud que, segons Trias, no ha exhibit Colau durant el seu mandat, que ha estat farcit, segons ell, d'"indefinicions".

Trias, però, també ha enviat un missatge en clau de partit. "Aquestes eleccions són molt importants per a JxCat", ha dit, i ha demanat posar en valor "l'obertura" del partit per incloure-hi independents. I és que després d'aquestes eleccions, la formació de l'expresident té una assignatura pendent: reordenar-se de forma definitiva i debatre com s'integren el que representa la Crida i el PDECat en un únic espai, ara sota la marca Junts per Catalunya.

stats