Política 04/11/2018

La carta de comiat de Lesmes a Ramírez Sunyer: "Gràcies per defensar l'estat de dret en temps tan convulsos"

El president del CGPJ qualifica el jutge que investigava els preparatius de l'1-O de "referent"

Ara
3 min
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, en una imatge d'arxiu. EFE

BarcelonaEl president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va escriure una carta al jutge que investigava els preparatius del referèndum de l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, per reconèixer la seva carrera judicial. La missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA i han confirmat fonts del CGPJ, té data del 2 de novembre, dos dies abans que el magistrat morís, i posa en valor tota la seva dedicació a la tasca judicial.

"Has donat proves sobrades d'aquesta empenta i coratge en moltes circumstàncies difícils que has afrontat al llarg de la teva vida professional pel simple –i grandiós– fet de complir amb el deure que a tots els servidors públics ens pertoca", escriu Lesmes a la carta. El president del CGPJ i del Tribunal Suprem qualifica d'"heroic" el grau de compliment de les seves tasques com a jutge, sobretot, perquè considera que ho ha fet en un ambient "hostil".

En aquest sentit, Lesmes creu que Ramírez Sunyer ha sabut afrontar "els revessos físics" i l'"animadversió o el rancor" que, assegura, ha presenciat "tantes vegades", i s'ha convertit en un "referent" per a tots els magistrats de l'estat espanyol. "Et transmeto el meu més profund respecte i admiració per la teva persona", afegeix Lesmes, que creu que el seu canvi professional -va passar de ser enginyer a ser jutge- va canviar "la Història mateixa del nostre país". "Gràcies per tot, per ser com ets i per defensar l'estat de dret i la justícia sense vacil·lacions ni pors en temps tan convulsos. Sempre seràs un referent per a mi i per a tots els companys de professió", conclou el president del CGPJ.

Fonts jurídiques han informat a l'ARA que la gènesi de la carta ha estat una iniciativa del vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i membre de la Comissió Permanent, a proposta precisament de Lesmes, José María Macías Castaño. Macías Castaño i el jutge Ramírez Sunyer van ser companys de curs a la seu madrilenya de l'Escola Judicial Espanyola el 1990, quan depenia del Ministeri de Justícia, abans de passar, al febrer de 1997, a l'òrbita del CGPJ, i traslladar-la seva seu a Vallvidrera, al barri de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Macías Castaño es va convertir en mà dreta de Lesmes, des que va entrar al CGPJ, en ocupar la vacant de Mercé Pigem. Lesmes va ordir una maniobra, a finals de novembre de 2014, i va exigir la renúncia a Pigem arran del seu viatge de tornada des d'Andorra a Espanya, amb 9.500 euros en efectiu, quantitat inferior als 10.000 permesos. Però Pigem anava acompanyada de la seva germana, que amb 10.360 euros, superava la quantitat autoritzada. Lesmes va reconèixer que la conducta de Pigem no suposava "la comissió de cap delicte ni infracció administrativa", però li va exigir la seva renúncia perquè l'òrgan dels jutges ha de ser "expressió d'exemplaritat i generar confiança en els ciutadans".

Macías Castaño, precisament, va escriure aquest diumenge al diari digital 'El Espanyol', en la seva qualitat de vocal del CGPJ, una tribuna en la qual elogiava la figura de Ramírez Sunyer: "La investigació [del 20 de setembre de 2017 a la conselleria d'Economia de la Generalitat] va constituir en bona mesura la base sobre la qual ha portat a terme la seva feina el jutge Llarena pels esdeveniments de l'1 d'octubre d'aquest any".

Macías Castaño, Lesmes i Llarena han format un grup compacte al llarg dels darrers anys. Les fonts jurídiques consultades per l'ARA assenyalen que l'esborrany de la carta suggerida per Macías Castaño a Lesmes va ser encarregada a Ana Murillo, la directora de gabinet del president del Suprem i del CGPJ.

Puigdemont i Junqueras critiquen la carta

A través de Twitter, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras han criticat la missiva, que consideren que demostra que no hi ha separació de poders a l'estat espanyol

stats