Política 16/01/2018

Llarena no té pressa per dictar la interlocutòria de Forn, Sànchez i Cuixart

El jutge no resoldrà les peticions de llibertat abans de dimecres

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó des  del 16 d’octubre.

MadridEl magistrat Pablo Llarena té pendent fer els escrits dels diputats electes Joaquim Forn i Jordi Sànchez, en els quals sol·licitaven la llibertat el divendres 12 de gener, després de prestar declaració el dia anterior sobre els fets de la querella per rebel·lió, sedició i malversació. El jutge, abans de dictar la seva interlocutòria, ha de donar trasllat de les dues sol·licituds a la fiscalia i a les parts personades en la causa i atorgar-los un termini de tres dies naturals per elevar l'informe. Un cop rebuts, el jutge en dicta la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Normalment, quan es tracta d'una petició de llibertat del pres i existeix la intenció del jutge de concedir-la es procedeix amb la rapidesa i es dona prioritat a aquesta diligència. Llarena ja va donar mostres, com va apuntar l'ARA dissabte 13 de gener, d'orientar-se a mantenir a la presó a Sànchez, Forn i també el president d'Òmnium, Jordi Cuixart –que encara no ha sol·licitat la seva llibertat– i, al mateix temps, d'ajornar la decisió.

El jutge va denegar divendres passat el permís sol·licitat per Oriol Junqueras per assistir al Parlament aquest dimecres, el dia de la constitució del Parlament, i a la sessió d'investidura. Al mateix temps, va refusar autoritzar a Sànchez i a Forn acudir al Parlament quan no se li havia requerit. En la seva interlocutòria, Llarena raona sobre la gravetat dels fets de la querella i els indicis racionals de criminalitat del cas jutjat que podrien constar ara mateix en una interlocutòria de processament en denegar l'autorització.

Per tant, sembla evident la seva posició de mantenir a la presó Forn, Sànchez i Cuixart. Però en denegar un permís que cap dels dos no ha sol·licitat ha donat la pista que no prendrà una decisió abans del dimecres 17 de gener, dia en què es constituirà el Parlament. Aquest fet s'ha vist confirmat per la decisió de no traslladar els escrits de Forn i Sànchez al fiscal i a les parts personades per tal que informin sobre la llibertat sol·licitada.

L'acusació popular de Vox, sense esperar que el jutge Llarena distribueixi els escrits, es pronuncia contra la llibertat del conseller i diputat electe. "Les declaracions del senyor Forn en el sentit que es desmarca de la via unilateral i que és favorable a pactar amb l'Estat no constitueixen sinó un nou episodi de la seva legítima estratègia processal per deixar sense efecte la mesura cautelar imposada, però es contradiuen amb els seus anteriors actes i declaracions en el que constitueix un autèntic frau processal que no té cap altre objectiu que eludir la presó i són contraris a l'evidència provatòria inculpatòria que consta en les diverses diligències d'instrucció que obren en la causa".

Si el jutge donés trasllat dels escrits durant aquest dimecres, les parts tindrien de termini fins la setmana que ve per entregar els seus informes. Llarena segueix treballant per connectar tots els indicis dispersos en la causa. Divendres passat va dictar una providència en què va donar compte que s'havia obert una "peça separada amb una durada de 15 dies".

Fonts jurídiques creuen que el jutge Llarena està incorporant a la causa del Suprem una peça secreta que és al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. En aquesta peça s'hi inclouen les converses intervingudes a Josep Maria Jové, el número 2 de Junqueras amb el càrrec de secretari general de la vicepresidència d'Economia i Hisenda, amb altres funcionaris i dirigents sobiranistes.

No són els únics escrits que Llarena té pendents de fer: la sol·licitud de múltiples diligències, amb la incorporació del major Josep Lluís Trapero i Josep Maria Jové a la causa del Suprem, en data 22 de desembre de 2017, tampoc ha estat traslladat a les parts per informar.

stats