Política 22/03/2019

Sánchez diu que Espanya és un estat "de dret" on tothom se sotmet a la Junta Electoral

El president espanyol retreu a l'independentisme que "patrimonialitzi" les institucions

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
2 min
Nova pancarta a la façana del palau de la Generalitat

Madrid / Brussel·lesPedro Sánchez ha afirmat aquest dijous des de Brussel·les que Espanya és un estat "de dret" on tothom se sotmet a la Junta Electoral. El president del govern espanyol ha reaccionat així a la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'ordenar als Mossos que retirin llaços grocs i símbols a favor dels presos dels edificis públics de la Generalitat i de portar Quim Torra a la Fiscalia perquè investigui si ha comès un delicte de desobediència. "Les institucions han de ser neutrals, són de tothom, és igual el que votin", ha afirmat Sánchez després de la cimera de la UE. El president espanyol ha afirmat que la JEC ha sigut "clara" i que "ha fet un mandat a qui ha fet un mandat perquè es retirin els símbols". El govern, ha afegit, ho respecta i "cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats polítiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Era la segona vegada durant la jornada que Sánchez es pronunciava sobre la polèmica dels llaços grocs a les institucions públiques catalanes. Al matí, en la seva arribada a la cimera de líders europeus a Brussel·les, Sánchez ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que respecti les decisions de la Junta Electoral Central (JEC) i mantingui la "neutralitat" i el "pluralisme" de les institucions públiques. Sánchez no ha entrat a valorar el canvi de color del llaç que penja ara a la façana del Palau de la Generalitat, després que aquest matí el Govern hagi canviat el llaç groc per un de blanc amb una franja vermella.

El president espanyol s'ha limitat a demanar a "tots els actors polítics" que se sotmetin a les decisions de la JEC durant el període electoral, després de recordar que "Espanya és un estat social i democràtic de dret". Sí que ha retret a la Generalitat, però, que no respecti el pluralisme i la neutralitat de les institucions i que es "patrimonialitzin" des de l'independentisme. Sense entrar a la polèmica ni comentar les pressions que li arriben des de l'oposició perquè actuï davant el que anomenen "desafiament" de Quim Torra, Sánchez ha conclòs que "el govern d'Espanya estarà amb la Junta Electoral amb molta serenitat i determinació".

stats