Política 26/12/2018

La Moncloa respondrà “en el seu moment” la proposta de Torra

El president vol una comissió internacional per mediar sobre el dret a l’autodeterminació

Xavi Tedó
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, conversant amb el del govern espanyol, Pedro Sánchez, dijous passat en la reunió que van mantenir al Palau de Pedralbes.

BarcelonaEl govern espanyol respondrà “en el seu moment” als 21 punts per a la negociació que el president de la Generalitat, Quim Torra, va plantejar al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió a Barcelona del 20 de desembre, segons van assenyalar a Europa Press fonts governamentals, que avisen que “políticament no té cap validesa” perquè no va ser pactat amb el Govern. La Moncloa confirma així que va rebre aquesta proposta de part de Torra, malgrat que cap dels dos governs es van referir al document quan els seus dos representants, la ministra Meritxell Batet i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, van comparèixer davant els mitjans de comunicació per explicar la trobada entre els dos presidents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser el mateix Torra qui dimarts va revelar l’existència d’aquesta “proposta d’acord democràtic” de 21 punts que li va lliurar a Sánchez. En l’ofrena floral davant la tomba de l’expresident de la Generalitat, Francesc Macià, Torra va enumerar tan sols els tres punts més importants que conté, al seu parer, la proposta i que passa per “la desfranquització d’Espanya i l’aïllament del feixisme i la ultradreta”; “la regeneració democràtica i l’ètica política”, i una comissió internacional per mediar entre els governs de Catalunya i d’Espanya per resoldre les discrepàncies al voltant del dret d’autodeterminació. En declaracions a RNE, la secretària de la UE del PSOE i membre de l’executiva, Iratxe García, va minimitzar que el govern espanyol no informés sobre el document que el president de la Generalitat va entregar a Sánchez. “Aquestes són qüestions més anecdòtiques que el que en realitat hem de tenir en compte. S’ha produït una trobada entre el govern d’Espanya i el d’una comunitat autònoma que pretén normalitzar la situació de convivència i cooperació entre les diferents administracions”, es va limitar a afirmar García. La dirigent socialista també va insistir que el diàleg s’ha de plantejar en el marc de la Constitució abordant una possible reforma de l’Estatut després de rebutjar que existeixi el dret a l’autodeterminació.

Casado demana explicacions

En qualsevol cas, el president del PP, Pablo Casado, va demanar ahir explicacions a Sánchez, per les “negociacions a esquena dels ciutadans” que té amb el seu “soci”, en referència al president Torra. “Els espanyols tenen dret a saber què fa Sánchez amb el seu soci Torra”, va escriure Casado en el seu compte de Twitter, en què va rebutjar “l’ocultació, la mediació i les negociacions” amb el president català.

“Espanya és un estat de dret, una democràcia consolidada en què les regles són clares i la llei es compleix”, va afegir Casado, que s’oposa a obrir qualsevol via de diàleg amb el Govern i que defensa la necessitat de tornar a aplicar l’article 155 i fins i tot de cessar Torra per restablir l’ordre constitucional.

Estirada d’orelles a Díaz pel 155

Des de les files socialistes alguns dirigents, com l’encara presidenta andalusa Susana Díaz, també advoquen per suspendre l’autonomia de Catalunya. García va subratllar que Sánchez sempre ha dit que es posarà en marxa si el respecte a les normes constitucionals està en perill. “Però avui això no és així”, va reblar, alhora que va negar malestar al PSOE per les declaracions de Díaz. Sigui com sigui, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la va desautoritzar ahir i va opinar que la presidenta andalusa no ha plantejat que a Catalunya calgui aplicar ara l’article 155, sinó que s’hauria d’activar si les institucions catalanes porten a terme un acte administratiu contrari a la legalitat. “Vull pensar que aquest ha sigut el sentiment de Díaz”, va remarcar Montero, que va afegir que “ara per ara” no ha passat res al Parlament que hagi suposat “una ofensa en termes legals a la normativa vigent”.

stats