Política 22/01/2018

Rajoy no es reunirà amb Torrent per parlar d'una "il·legalitat flagrant"

Fonts del govern espanyol responen que "les qüestions judicials no són la seva competència"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy inaugura aquest dilluns l'AVE de Madrid a Castelló, que és més lent que l'Euromed que hi havia fins ara. EFE

MadridTot apunta que Mariano Rajoy no té intenció de rebre el nou president del Parlament. Fonts de la Moncloa assenyalen que encara no han rebut la carta de Roger Torrent per sol·licitar una reunió, però ja avancen que les "qüestions judicials" no són competència del president del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu de Mariano Rajoy respon així després de deixar caure que ha facilitat tota la informació necessària al jutge instructor del Tribunal Suprem que porta la causa per rebel·lió, Pablo Llarena, per si volia reactivar l'euroordre de cerca i captura contra Puigdemont després del viatge a Dinamarca.

Fonts populars admeten que eren partidaris de la reactivació de l'euroordre, a diferència de la posició de Llarena, però que sí ha decidit no fer-ho "segur que té les seves raons" per evitar la investidura a distància. De fet, en la interlocutòria de rebuig de la petició de la fiscalia, el jutge instructor del Suprem apunta que el viatge de Puigdemont és una estratègia per intentar "burlar" la legalitat parlamentària.

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha deixat clar que en cap cas Rajoy té l'obligació de reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, si és per parlar d'una "il·legalitat flagrant" com la investidura de Carles Puigdemont, segons el seu punt de vista. "Considerem que les explicacions les hauran de donar els serveis jurídics de cambra o bé els mateixos grups parlamentaris, als quals no s'ha escoltat", ha assenyalat Casado durant la roda de premsa posterior a la reunió del comitè executiu del PP.

Fonts populars, però, admeten que el govern espanyol té de moment les mans lligades perquè no pot presentar cap recurs en contra de la proposta, un cop es publiqui al BOE, ja que l'article 155 estableix que no es pot posar en assumptes parlamentaris.

Per on sí que podrien recórrer, tal com ha apuntat Casado, és pel viatge de Torrent a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, que podria incórrer, segons el seu punt de vista, en una delicte de malversació. La Moncloa ja ha posat el nou president del Parlament a la diana i divendres passat alertava que pot acabar davant del Tribunal Suprem com la seva predecessora, Carme Forcadell.

Per al vicesecretari de comunicació del PP, el nou president del Parlament "ha començat malament" en proposar Puigdemont i l'ha advertit que, "igual que els partits constitucionalistes han acceptat els resultats, l'independentisme ha d'acatar la llei".

El PSOE no hi veu cap inconvenient

Des del PSOE, en canvi, el secretari d'organització, José Luis Ábalos, ha assenyalat que no veu "cap inconvenient" en el fet que Roger Torrent i Mariano Rajoy es reuneixin per abordar la investidura. "És el president del Parlament i es tracta d'una relació institucional", ha afirmat Ábalos en roda de premsa a Ferraz, on ha insistit que "no hi ha cap problema". El PSOE també defensava la decisió de la fiscalia de reactivar l'ordre de detenció.

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han reactivat els contactes les últimes setmanes per negociar sobre finançament autonòmic i un nou pacte de l'aigua a l'Estat. Els socialistes, que eren reacis a fer una proposta sobre finançament, posaran sobre la taula ara unes línies mestres, a l'espera del debat al consell de política fiscal i financera.

Cs demanarà una reconsideració a la mesa

Per la seva banda, Ciutadans demanarà a Torrent que reconsideri Puigdemont com a candidat a president. Inés Arrimadas ha dit aquest matí, en la seva primera roda de premsa a la madrilenya seu del carrer d'Alcalá com a portaveu del partit, que Roger Torrent, "la persona en què alguns veien un nou to, ha començat la seva presidència al Parlament proposant una persona fugida de la justícia. A nosaltres ens sembla que això és començar amb mal peu". Així, Arrimadas ha assegurat: "Des de Ciutadans no podem donar suport a això i demanarem una reconsideració a la mesa". Sobre la carta que Torrent ha enviat aquest matí a Mariano Rajoy per sol·licitar una reunió, ha assegurat que tem "que totes les passes del senyor Torrent seran per ser l'emissari, advocat o representant del senyor Puigdemont, i que no anirà a defensar tots els diputats de Catalunya".

La líder de Ciutadans també s'ha referit al viatge de Puigdemont a Dinamarca, i ha assegurat que "el senyor Puigdemont no pot oferir res més als catalans que no sigui un xou mediàtic. Ha d'assumir que el seu temps ja ha passat, que no ha aportat res bo a Catalunya i que ha trencat la societat catalana. Li demanem que no segueixi posant en qüestió el nom de Catalunya. Necessitem respecte per les institucions a Catalunya i un govern per a tots els catalans", ha sentenciat.

stats