Llum verda del govern espanyol perquè 2.200 marines s'instal·lin de forma permanent a la base de Morón

Sáenz de Santamaría defensa que contribuirà a "l'estabilitat regional" i que crearà llocs de treball perquè els EUA invertiran fins a 29 milions de dòlars a la base

El consell de ministres ha donat aquest divendres llum verda perquè Morón de la Frontera (Sevilla) es converteixi en una base militar permanent de l'exèrcit nord-americà. Això vol dir que es permetrà la presència indefinida de marines perquè tinguin la capacitat de desplegar-se ràpidament pel nord d'Àfrica en cas de possibles crisis al Sahel. En primer moment, els Estats Units buscaven una base a l'Àfrica, però han vist que la negociació amb l'Estat seria més ràpida.

La vicepresident del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat que el reforç de la presència nord-americana "contribuirà a l'estabilitat regional", així com també la "seguretat comuna de ciutadans espanyols i nord-americans" a l'Àfrica, l'Àsia i Europa. La portaveu de l'executiu central ha subratllat que la "sobirania espanyola queda garantida" perquè caldrà una autorització de les autoritats de l'Estat sempre que els Estat Units vulgui tirar endavant operacions des de Morón.

A banda, ha assegurat que la presència nord-americana també contribuirà a crear llocs de treball perquè el govern dels Estats Units invertirà fins a 29 milions de dòlars per ampliar la base d'operacions.

Perquè Morón es convertís en base permanent, calia esmenar el conveni bilateral de Defensa entre els dos estats. Amb l'aval del consell de ministres, només caldrà la ratificació del Congrés i del Senat, on el PP té majoria absoluta. El procés culminarà aquest diumenge i dilluns amb la visita del cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry, en visita oficial a l'Estat. El número dos de Barack Obama es reunirà amb Felip VI, el seu homòleg espanyol, José Manuel García Margallo, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El protocol d'esmena del conveni bilateral de Defensa pactat entre Madrid i Washington preveu que els Estats Units puguin mantenir un màxim de 2.200 militars i 500 civils amb caràcter permanent a la base de Morón. De moment, el Pentàgon té previst mantenir les actuals dimensions de la unitat amb 850 marines. Però ha demanat màniga ampla. Això sí, en casos de crisi, l'exèrcit nord-americà podrà tenir entre 3.000 i 3.500 marines a la base de Morón de la Frontera.

El passat 17 d'abril, el govern espanyol va aprovar una pròrroga d'un any al desplegament temporal a la base sevillana de 850 marines, així com la presència de dotze avions de transport, quatre més per repostar carburant i una altra aeronau de suport.