LA NOVA LEGISLATURA
Política 20/10/2015

Agitació al Govern per les crítiques de Felip Puig a la negociació amb la CUP

La vicepresidenta Neus Munté assenyala que l'única "línia vermella" és no treballar perquè hi hagi un acord amb l'esquerra alternativa de cara a la nova legislatura

Oriol March
3 min
Neus Munté va ser nomenada portaveu del Govern el juny passat, i guanyarà pes la legislatura vinent.

BarcelonaFelip Puig va irrompre ahir amb força a l'escenari de negociacions amb la CUP. "No estem en condicions d’acceptar segons quins dels seus plantejaments", va indicar el conseller d'Empresa i Ocupació en funcions des de Sant Fruitós del Bages. "Sóc dels que diuen que nosaltres [Convergència] hauríem de marcar també les nostres línies vermelles. No parlo del president Mas, també parlo d’altres coses. O accepten aquestes línies vermelles o no estarem junts", va afegir. Aquestes paraules han sobrevolat aquest dimarts la reunió del Govern, i a la sortida de la cita la vicepresidenta Neus Munté s'ha encarregat de respondre al conseller. "L'única línia vermella és no treballar per arribar a un acord", ha apuntat. És poc habitual que la portaveu hagi de respondre sobre declaracions de membres del Govern, però avui s'hi ha vist obligada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que és impossible és no treballar per complir amb el mandat del 27-S", ha apuntat Munté. La portaveu de l'executiu ha assegurat que hi ha "evidents dificultats" en les converses amb l'esquerra alternativa, i ha tornat a demanar "temps i discreció" per arribar a una entesa. Les converses s'estan desenvolupant en quatre taules de negociació i hi ha "avenços", però el més probable a hores d'ara és que s'esgotin els terminis i s'arribi a les eleccions espanyoles del 20-D sense un acord sobiranista per a la nova legislatura. "No és desitjable que per córrer es facin les coses malament", ha apuntat la dirigent de Convergència, que s'ha autodescartat com a presidenta de la Generalitat en cas que la CUP posi sobre la taula el seu nom si segueix el veto a la figura d'Artur Mas, que no té ni molt menys garantida la seva reelecció.

Les paraules de Puig han estat ben rebudes pel secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que fins fa només quatre mesos s'asseia amb la resta de consellers a la taula del consell executiu. "Convé molt a Catalunya que s'imposi la tesi del conseller de no pactar amb la CUP", ha apuntat a través del seu compte de Twitter.

També s'ha referit a la polèmica el cap de files de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, Raül Romeva, en declaracions a Catalunya Ràdio. "Cal no posar èmfasi en les diferències de model econòmic" perquè "el més important" és construir un nou estat, ha defensat Romeva, que també ha subratllat que també dins de la coalició "les diferències pel que fa al model de país són abismals en molts casos". Puig, de fet, va arribar a dir des de Sant Fruitós del Bages que no li agradava el programa econòmic de Junts pel Sí.

El cap de files de la candidatura ha rebutjat noves eleccions en la mesura que en les negociacions amb la CUP està trobant "punts d'entesa". Això no treu que hi hagi sectors de Convergència que no descartin uns nous comicis que podrien fer baixar, segons els seus càlculs, la majoria sobiranista en escons que existeix des del 27-S al Parlament. La negociació, doncs, està més agitada que mai. "Les línies vermelles ho són fins que deixen de ser-ho. Quan el més important és l'acord, les línies vermelles estan al seu servei", ha conclòs Romeva. Els propers dies seran claus.

stats