ELECCIONS 20-D
Política 04/12/2015

El PP és el favorit per al 20-D i el PSOE perd força com a alternativa

L’efecte Colau estira i En Comú Podem es converteix en primera opció a Catalunya, segons el CIS preelectoral

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
CIS

MadridEl PP guanyarà clarament el 20-D però necessitarà pactar per governar. És el que es desprèn de l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), just abans de les eleccions generals, que ni de bon tros preveu el triple empat entre els populars, socialistes i Ciutadans (C’s), com deien les últimes enquestes. Mariano Rajoy, amb un 28,6% d’estimació de vot -després de passar per la cuina del CIS-, guanyaria amb un marge de gairebé vuit punts sobre el PSOE (20,8%), que veuria com perilla el seu lideratge com a segona força amb Ciutadans esprintant (19%). Podem, en canvi, continua caient, amb un 9,1%, però amb la suma de les aliances territorials arriba a un 15,7%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La victòria del PP

La fotografia electoral del CIS, duta a terme entre el 27 d’octubre i el 16 de novembre, certifica la fi de les majories absolutes i la divisió del Congrés en quatre grans blocs. El PP, però, aguanta l’embat de la crisi i es manté com a primera força, tot i perdre fins a 16 punts percentuals respecte de la majoria absoluta del 2011. Més de la meitat dels enquestats ja donen per fet que són els que governaran quatre anys més Espanya. També consideren que és el millor partit per fer remuntar l’economia. Els populars s’hauran d’entendre bé amb Ciutadans si volen governar. Junts sumen tranquil·lament majoria absoluta, però el PSOE també la suma amb C’s.

Sánchez, sota mínims

L’abril passat semblava que el PSOE podria acabar superant el PP, però tant Podem com la irrupció de C’s li han acabat fent un enorme forat i els socialistes se situen, a les portes del 20-D, frec a frec amb el partit de Rivera. Pedro Sánchez pot acabar traient vuit punts menys que el PSOE d’Alfredo Pérez Rubalcaba el 2011, que ja va ser el pitjor resultat de la història dels socialistes. L’únic feu que li queda és Andalusia, que només fa que enfortir la presidenta de la Junta, Susana Díaz, eterna rival de Sánchez.

Rivera, el més ben valorat

Les expectatives mediàtiques i demoscòpiques dipositades en C’s no es veuen reflectides al baròmetre del CIS. Rivera serà clau per ajudar el PP a governar, però les seves aspiracions a aterrar a la Moncloa encara queden lluny. Amb tot, pot penjar-se la medalla de ser el polític més valorat. Obté gairebé un aprovat, un 4,98; seguit del candidat d’IU, Alberto Garzón (4,62), i de Pedro Sánchez (4,59). La valoració de Pablo Iglesias cau per sota del quatre i Mariano Rajoy està a la cua.

Podem punxa

Fa una setmana que Iglesias parla de “sensació de remuntada”. Una tendència que el CIS no reflecteix. Si d’una manera salva els mobles la formació morada és gràcies a la política d’aliances territorials, que li maquillen el resultat. Un dels millors resultats que podria obtenir, sense tenir en compte la suma d’En Comú Podem, Compromís o En Marea, és al País Basc, on es poden quedar a només un diputat del PNB, que rivalitza amb Bildu com a primera força.

Forats al sistema electoral

La principal clau dels resultats per a les formacions emergents és aconseguir fer-se un forat a les circumscripcions més petites. C’s aconsegueix aquest propòsit i obté escons en gairebé totes les demarcacions. El principal damnificat és el PSOE, a qui C’s esgarrapa un escó a Àvila, Sòria i Lleida, mentre que a Girona el roba al PP. Podem, en canvi, només obté suport a les àrees urbanes, però no prou fort a Saragossa per garantir un lloc al general Julio Rodríguez. No fa forat ni a Castella, ni a Cantàbria ni a Extremadura.

Sacsejada a Catalunya

El CIS apunta el que assenyalaven les últimes enquestes a Catalunya: En Comú Podem pot convertir-se en la primera força després de la decisió de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d’entrar en campanya per reivindicar la celebració d’un referèndum a Catalunya. La llista encapçalada per Xavier Domènech obtindria entre 10 i 11 escons amb un gran resultat a la demarcació de Barcelona (8 o 9), i representatiu a Tarragona (1) i Girona (1).

DL salva els mobles

La candidatura liderada per Francesc Homs aconseguiria salvar els mobles i obtindria dos diputats més que no pas ERC -que recuperaria el grup propi-, amb set escons, si bé l’enquesta es va fer abans que Convergència anunciés l’extinció del partit, i als entrevistats se’ls va preguntar per les sigles de CDC. Unió, en canvi, es quedaria molt lluny d’obtenir un diputat al Congrés. Pel que fa a C’s, la llista de Juan Carlos Girauta n’obtindria sis a Barcelona, i un a cada demarcació. Per darrere quedarien el PSC i ERC. La llista de Carme Chacón aconseguiria set o vuit escons, el pitjor resultat de la seva història.

El nou mapa de Madrid

Una de les imatges més fortes de l’ensorrament dels socialistes és a Madrid. El PSOE es convertiria en quarta força, superada pel PP, Ciutadans i Podem, que també treu uns tímids resultats, tenint en compte que governa, amb Ahora Madrid, a l’alcaldia de la ciutat.

Els indecisos tenen la clau

El resultat del 20-D l’acabaran decidint els indecisos. L’escenari planteja una gran volatilitat del vot. Si a Catalunya el 27-S hi havia un 26% d’indecisos, segons el CIS, ara a Espanya arriben al 41,6%. És a dir, gairebé la meitat dels ciutadans de l’Estat no saben encara a qui votaran. C’s també guanya aquest debat. Els votants tradicionals del PP i del PSOE sospesen si confiar en aquesta força emergent. La principal dicotomia està entre populars i C’s (11%), seguida d’entre socialistes i el partit taronja (9,1%).

stats