FINANCES PÚBLIQUES
Política 13/02/2013

ERC proposa un acord al Parlament per pressionar l'Estat perquè reparteixi més equitativament el dèficit

Mas-Colell anuncia un contenciós administratiu si el requeriment fet al govern espanyol no els atorga més marge en els ajustos del 2013

O. March / R. Tugas
2 min
El diputat d'ERC Pere Aragonès al Parlament / ACN

BarcelonaEl diputat d'ERC Pere Aragonès ha reclamat aquest dimecres el suport dels diversos grups parlamentaris a una moció que defensarà al proper ple del Parlament per pressionar l'Estat per millorar el repartiment de l'objectiu de dèficit i per rectificar algunes mesures que perjudiquen les finances de la Generalitat i que li donarien fins a 6.000 milions d'euros més de marge, 2.000 milions d'euros més que el total d'ajustos que preveu per a aquest 2013. En concret, Aragonès ha reclamat en una interpel·lació al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que el límit de dèficit pugi del 0,7% a l'1,5% -el que suposen 1.600 milions-; que l'Estat permeti implantar al Govern l'impost sobre els dipòsits bancaris, que ara es troba suspès al Tribunal Constitucional -valorat en 500 milions-; exigir les liquidacions de la disposició addicional tercera de l'Estatut del 2008, 2009 i 2010 -1.689 milions-, i que aboni el cost de les polítiques que legisla el govern central i que ha de pagar la Generalitat -amb un cost de 300 milions-, entre d'altres. Així, Aragonès ha demanat a la resta de partits que donin suport a l'executiu català en la seva pugna amb Madrid per reduir l'impacte de les retallades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, Mas-Colell ha agraït el suport i ha culpat de l'ofec de les finances de la Generalitat el "mar revoltat" de la crisi i les "mans" de l'estat espanyol que pressionen i dificulten que surtin a la superfície. "El govern central ni fa ni deixa fer", ha criticat el conseller, que ha insistit a reclamar un objectiu de dèficit de l'1,5% per al 2013 o l'equivalent a un terç del límit estatal si al febrer la Comissió Europea incrementa el seu marge, actualment del 4,5%. Així, ha explicat que segons l'articulat de la llei d'estabilitat el límit català hauria de ser ara l'1,7% i ha explicat que, si el requeriment que ha fet a l'Estat perquè compleixi la normativa no els dóna la raó, impulsarà un contenciós administratiu per aconseguir el marge que reclama. Finalment, Mas-Colell ha criticat que la Generalitat no veu "res" de les pujades d'impostos de l'estat espanyol i fins i tot li costen diners quan els han de pagar.

stats