Política 13/05/2016

Puigdemont constata a la CNBC la "paradoxa" que la UE vulgui evitar el 'Brexit' però "amenaci" amb l'expulsió a una Catalunya independent

El president de la Generalitat assegura que no veu els partits espanyols "preparats per fer grans sacrificis" per tirar endavant la legislatura i assegura que Rajoy "ha estat un problema" per formar govern a Espanya

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista a CNBC

Barcelona"Mariano Rajoy ha estat un problema" per formar govern a Espanya després del 20-D. Aquest ha estat el titular que ha deixat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una entrevista a la CNBC enregistrada dijous des de Londres i que s'ha emès aquest matí, en què no ha volgut, però, pronunciar-se sobre si el president del govern espanyol en funcions ha de fer un pas al costat: "Ja veurem què decideixen els electors espanyols", s'ha limitat a dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, Puigdemont –que ha estat traduït del castellà a l'anglès– ha apuntat que no veu els grans partits espanyols "preparats per fer grans sacrificis per tirar endavant la legislatura" en un escenari postelectoral semblant a l'actual. Pel que fa a Catalunya, ha insistit que les coses continuaran "exactament igual" per a Catalunya després del 26-J. "Hi haurà un govern que no serà capaç de fer propostes per a Catalunya", ha conclòs.

Puigdemont ha constatat que la situació política espanyola genera "preocupació" a Espanya però també a Europa, i que la incapacitat dels grans partits per posar-se d'acord "no és una bona notícia", ni per a l'economia ni per a la política europea.

Dit això, ha opinat que el 26-J deixarà les coses igual pel que fa a Catalunya. Aquesta és la impressió que va extreure, ha dit, de les entrevistes que va tenir amb els quatre líders dels quatre grans partits espanyols ara fa unes setmanes. "No vaig tenir la sensació que tinguessin la intenció de moure's", ha subratllat.

Preocupat pel 'Brexit'

Pel que fa a la situació del Regne Unit i el seu referèndum per decidir si es queda o marxa de la UE, ha evitat pronunciar-s'hi, però sí que ha remarcat que Catalunya sí que vol continuar formant part d'Europa i ha constatat la "paradoxa" que suposa que la UE faci "grans esforços per evitar" que els britànics marxin però en canvi "amenaci" Catalunya de deixar-la fora si es declara independent.

El president s'ha mostrat preocupat per la possibilitat d'una sortida del Regne Unit però ha remarcat que respecta el dret a decidir dels britànics. En tot cas, si finalment surt, ha apostat per arribar a acords que evitin els efectes negatius per a les dues parts.

stats