Política 26/04/2019

Puigdemont demana als indecisos que "no reservin el vot" per al 26-M perquè l'Estat pot "apartar-lo" a les europees

Crida a votar JxCat: "Mentre sortim reforçats de les urnes diumenge no ens podran fer callar"

Núria Orriols
3 min
Puigdemont demana als indecisos que "no reservi el vot" pel 26-M perquè l'Estat pot "apartar-lo" a les europees

BarcelonaDesprés que Ciutadans i el PP hagin impugnat la seva candidatura a les eleccions europees, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat que "hi ha una voluntat explícita" d'apartar-lo a ell i a JxCat. "No és una persona en concret sinó el que representem", ha assegurat l'expresident des de Bèlgica. Segons Puigdemont "hi ha una ofensiva d'última hora per apartar, criminalitzar i deshumanitzar-nos", ha dit. Així, ha demanat als indecisos -bona part d'ells dubten entre JxCat i ERC- a optar per la candidatura de Puigdemont aquest diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident ha demanat a la ciutadania que "no es reservi el vot" per al 26 de maig i opti també aquest diumenge per JxCat, en què les enquestes li rebaixen el suport respecte al juny de 2016. "Mentre sortim reforçats de les urnes aquest diumenge i també el 26-M, no ens podran fer callar i no callarem", ha dit emulant el missatge que també va enviar ahir Laura Borràs des de Lleida.

Encara que ha considerat que no hi ha arguments jurídics per apartar-lo de la llista de les europees, ha advertit que l'Estat és "capaç" de fer-ho. "No sé si la justícia espanyola ens apartarà o no d'aquestes llistes. Però la millor resposta a això és el vot", ha assegurat. "És ara que ho volen fer, és ara que ens volen apartar, és ara que ens voldrien amorrats a terra... Necessitem que Jordi Sànchez, els consellers, en Jami Matamala, en Lluís Puig, tinguin una veu lliure al Congrés", ha dit.

Puigdemont ha recordat que a les eleccions del 21 de desembre les enquestes els donaven per "arrasats" i, en canvi, el dia dels comicis van aconseguir mantenir el lideratge dins el bloc sobiranista i el segon lloc al Parlament. També s'ha referit al seu empresonament a Alemanya, quan Espanya donava per fet que l'entregarien al Tribunal Suprem i, en canvi, la justícia va rebutjar la petició. "Què hem de fer aquest diumenge? ¿Donar-los la raó o deixar-los algun amb un pam de nas?", ha preguntat Puigdemont.

Puigdemont demana als indecisos que "no reservin el vot" pel 26-M perquè l'Estat pot "apartar-lo" a les europees

El primer a intervenir ha sigut el cap de llista per Girona i advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas. "No volem seguir vivint en un estat demofòbic i antidemocràtic", ha començat en l'últim acte polític de JxCat, sobre drets i llibertats, abans del míting final de campanya, a la seu del carrer Jesús. Després de fer un repàs del Procés i de la "repressió" de l'Estat, l'advocat ha advertit que hi ha "un estat disposat a utilitzar tot el poder legal i il·legal" contra els independentistes.

El president de la Generalitat, a qui ahir la Junta Electoral Central li va obrir un expedient sancionador pel discurs de Sant Jordi, ha fet referència als "consensos" de la societat catalana, que segons ell passen pel referèndum, la no judicialització de la política i el rebuig a la monarquia. "Tot s'hi val" a l'Estat, ha denunciat Torra, "per anar en contra de la idea de la independència de Catalunya", ha conclòs. Tanmateix, ha volgut enviar un missatge d'"esperança" davant la "conculcació de drets humans" a Catalunya: "L'opinió pública internacional està virant". Torra ha fet referència al manifest de senadors francesos i portuguesos o als pronunciaments d'organitzacions internacionals com el PEN internacional, entitat que agrupa escriptors de tot el món, o la premi Nobel de la pau, el 1997, Jody Williams. "És un motiu claríssim d'esperança i per continuar la lluita", ha dit.

Per tot això, Torra ha conclòs que s'ha d'anar a votar pensant en l'1 d'Octubre: "Està en joc si el motor de canvi de l'1-O o el del 155".

stats