Política 30/11/2017

Puigdemont no descarta cap via però prioritza el diàleg

El president i els consellers compleixen un mes a Bèlgica

M. Roger / E. Herrera
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ahir a Brussel·les.

Barcelona / Brussel·lesEls vuit consellers empresonats faran avui un pas per quedar en llibertat: renunciar, de manera implícita o explícita, a la via unilateral per assolir la independència, una estratègia judicial en plena campanya que el president Carles Puigdemont, a Brussel·les, no assumirà. En una entrevista a TV3, Puigdemont va assegurar que prioritza el diàleg -un mantra que ha repetit en totes les fases del Procés viscudes des que ell és president-, però que no renuncia a cap via, tampoc la unilateral: “Si al davant hi tenim algú que no exclou la unilateralitat, nosaltres no podem excloure res”, va afirmar Puigdemont. El president es referia així a la reacció de l’Estat a l’1-O, a la violència policial i al 155, que titlla d'“accions unilaterals”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont i els quatre consellers que són a Bèlgica compareixeran dilluns davant el jutge de Brussel·les que decidirà sobre l’euroordre de detenció demanada per l’Audiència Nacional. Ho faran sabent el destí que Pablo Llarena ha deparat als seus companys presos. La intenció de Llarena, segons va avançar l’ARA, és que la seva interlocutòria impedeixi a Puigdemont plantejar a la justícia belga que els magistrats espanyols no són independents.

Tot i que confia que el jutge de Brussel·les no l’enviarà a Espanya -en qualsevol cas, la decisió es podria tornar a recórrer-, Puigdemont ja va avisar que demanarà a la Junta Electoral poder-ho fer per participar en la campanya. El líder de Junts per Catalunya vol concórrer “amb normalitat” als comicis i ser-hi “en igualtat de condicions amb la resta de candidats”. De fet, Elsa Artadi ja va avisar dimecres que Junts per Catalunya estudiava emprendre accions legals per garantir-ho.

L’exili del Govern

Puigdemont i els quatre consellers a Bèlgica van voler commemorar ahir els 31 dies que porten a l’exili a Brussel·les. Va ser en un acte simbòlic, en un antic taller d’un pintor belga que va protegir jueus durant la Shoah i també joves de la Resistència durant la Segona Guerra Mundial. L’acte es va conduir amb diverses referències a l’exili, en què es va poder escoltar la cançó 'Laura', de Lluís Llach, interpretada al piano pel conseller Toni Comín, i també es va llegir el poema de Pere Quart 'Corrandes d’exili'. Els quatre consellers van parlar breument sobre la seva situació lluny de casa durant aquests dies que tots van considerar “tristos”, però, alhora, es van mostrar “decidits a continuar el projecte de país”.

En aquest sentit, Puigdemont va comprometre’s a “mirar cap al futur”, i va criticar la situació actual que es viu a Catalunya, amb l’aplicació del 155. “Pràcticament han prohibit els llaços grocs, el llenguatge dels mitjans públics, i han espoliat el nostre patrimoni públic amb les obres de Sixena [...]. Ens mereixem tenir un altre país”, va afirmar. Així mateix, va mostrar-se esperançat perquè “cap governant hagi de protegir-se fora perquè se sent amenaçat per una deriva autoritària retalladora de llibertats”. “Que no torni a passar mai més”, va dir.

Al matí, Puigdemont va explicar que en el mes que ha sigut a Brussel·les no ha rebut cap trucada de dirigents espanyols, però sí dels catalans, entre ells Miquel Iceta. Puigdemont ha passat la major part del temps preparant la llista electoral, temps en què ha aparcat el partit -ahir l’hi va agrair- per centrar-se en un projecte a mida. Si el jutge Llarena compleix els pronòstics, Puigdemont s’enfrontarà en campanya, des de Bèlgica, amb un Oriol Junqueras que ja estarà en llibertat.

stats