Política 07/10/2020

La jutge fixa la nova vista per al 25 de febrer i permetrà que Puigdemont usi la marca JxCat a les eleccions

El PDECat encara pot recórrer a l'Audiència de Barcelona per sol·licitar el bloqueig del partit

Núria Orriols
2 min
Puigdemont erigeix JxCat com el "carril central" i promet fer un partit "no sectari"

BarcelonaLa possibilitat que l'expresident Carles Puigdemont no pugui presentar-se amb Junts per Catalunya com a partit en les properes eleccions catalanes és ara per ara una opció remota. Dilluns la jutge va rebutjar les mesures cautelars que el PDECat va demanar per bloquejar el partit de Puigdemont i aquest dimarts ja va fixar la data de l'audiència prèvia al judici per al 25 de febrer. És a dir, un cop ja passades les eleccions al Parlament, que es preveuen per al dia 14 de febrer, tal com ha anunciat el president de la cambra catalana, Roger Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la decisió del judici no afectaria a la possibilitat que Junts es presentés en aquestes eleccions catalanes, perquè la decisió sobre el fons de la qüestió arribaria després dels comicis.

Ara bé, hi ha encara una possibilitat que Puigdemont es quedi sense partit. El PDECat ha de decidir si presenta un recurs contra la decisió de la magistrada -té vint dies per fer-ho- i situar, així, la pilota a la teulada de l'Audiència de Barcelona. Fonts del Partit Demòcrata asseguren que decidiran sobre aquesta qüestió en els pròxims dies.

Fonts de JxCat interpreten que l'Audiència no decidirà sobre les cautelars abans de la vista del 25 de febrer i, per tant, consideren que el partit es podrà presentar a les eleccions sense problemes.

El procediment que queda

El PDECat i JxCat es van veure les cares el 25 de setembre, en una vista farcida de retrets pel control de les sigles. El PDECat va interposar a principis d'agost una demanda –tal com va avançar l'ARA– contra diversos representants de Junts defensant que l'assemblea que va servir perquè Puigdemont es fes amb el partit el 27 de juny va ser irregular. Durant la vista, l'advocada del Partit Demòcrata va argumentar que això havia causat un greu perjudici al seu client, ja que fins llavors la direcció instrumental de JxCat estava sota l'òrbita de Bonvehí. Al seu torn, JxCat va centrar la seva defensa en argumentar que el PDECat no era part "legítima" en el procediment i que no es podia posar en la vida d'un altre partit.

La jutgessa ha donat la raó JxCat. En la seva resolució de rebuig a les cautelars, va considerar que el PDECat no te cap “interès legítim” en aquesta qüestió.

Què ha de passar en aquesta sessió? Per començar es preguntarà a les parts si volen seguir amb el plet o no -la simple no presentació del demandant, per exemple, sobresseïria la qüestió-. Després cadascuna haurà de proposar la pràctica de prova (testimonis, documental, etc.) i es decidirà si s'admeten a tràmit.

stats