Política 20/06/2017

Rajoy, Santamaría i Fernández Díaz es neguen a comparèixer a la comissió de l'operació Catalunya

JxSí assegura que portarà el cas als tribunals un cop reiterin la seva oposició a assistir al Parlament

Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy

BarcelonaMariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Jorge Fernández Díaz no compareixeran al Parlament per donar explicacions a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya. Els màxims dirigents del govern espanyol estaven citats el 6 de juliol, però ja hi han respost negativament, escudant-se en l'informe del Consell d'Estat datat el 25 de maig, que destaca la no-obligatorietat de donar explicacions a la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Consell d'Estat es remet a l'article 56.3 del reglament del Parlament, que adverteix que es poden demanar responsabilitats a les autoritats de la Generalitat que es neguin a comparèixer. Subratlla, però, que "no es fa esment a les altres persones que siguin sol·licitades". Així, segons l'informe, els membres del govern espanyol quedarien fora d'aquesta norma de la cambra catalana.

L'òrgan també assenyala un aspecte rellevant: que la comissió s'hagi constituït en relació amb un assumpte que sigui de competència de la Generalitat i que la qüestió en relació amb la qual es requereix la compareixença també ho sigui.

Un altre dels citats és el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, que ha traslladat la seva resposta negativa, juntament amb la del president i la vicepresidenta del govern espanyol. Jorge Fernández Díaz estava citat per a aquest dijous, així com l'ex cap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, que ha al·legat que el poder judicial no li dona permís per assistir a la cambra. A l'exministre se'l citarà per al dimarts 27, tres dies hàbils després de la primera citació, tal com marca el reglament del Parlament.

Se seguirà el mateix procediment amb la resta de persones que no volen comparèixer abans de passar a l'acció judicial. La presidenta de la comissió, Alba Vergés, ja ha anunciat que el Parlament perseguirà qui es negui a comparèixer.

De fet, el diputat de JxSí Roger Torrent ha remarcat en roda de premsa que Rajoy i els membres del govern espanyol "s'excusen per amagar-se" i ha deixat clar que el seu grup proposarà d'anar als tribunals, ja sigui a través de la fiscalia –així ho recomanen els lletrats de la cambra–, ja sigui a través d'una querella en un jutjat d'instrucció, tal com ja va explicar l'ARA.

Els germans Cierco

Aquest dimarts estaven citats els màxims accionistes de la Banca Privada d'Andorra, Ramon i Higini Cierco, així com l'ex conseller delegat de l'entitat Joan Pau Miquel. Tots tres han demanat que se'ls recol·loqui en una data a partir del 15 de setembre, tot i que Miquel havia dit en un principi que podia atendre el Parlament per videoconferència.

També havien de comparèixer en la sessió de treball d'aquest dimarts l'exadvocat dels germans Cierco Jaume Bartumeu –que no havia donat resposta i no s'ha presentat a la cambra–. El periodista Eduardo Inda tampoc ha contestat i no ha comparegut. Com que estava citat en qualitat d'expert, la seva assistència no era obligatòria i s'ha acordat convocar-lo de nou com a testimoni. Segons el diputat de CSQP, Albano Dante Fachin, la informació que s'ha anat coneixent de la seva possible implicació en la trama justifica el canvi en la citació i JxSí i la CUP s'han adherit a la proposta. PP i Cs s'hi han oposat.

Sí que hi assistirà l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, objecte d'una acusació falsa de tenir comptes milionaris a l'estranger, a les 16.30 h. Tot seguit, ho ha de fer el director de l'agència Método 3, Francisco Marco.

La comissió d'investigació de l'operació Catalunya entra en una fase decisiva, on els compareixents estan citats com a testimonis –tenen l'obligació d'assistir-hi, segons el reglament del Parlament– després que ho hagin fet com a experts periodistes que han cobert la informació relacionada amb la presumpta trama o especialistes en dret penal, com el catedràtic Joan Queralt.

stats