DRET A DECIDIR
Política 25/01/2014

Rajoy: "Que quedi clar: Ni se celebrarà aquest referèndum ni es fragmentarà Espanya"

Rajoy acusa Mas de "promoure" la "fractura" i l'"enfrontament" amb el procés cap al dret a decidir. Adverteix al president català que no el "busqui" per dialogar "en el camp de la il·legalitat"

M.colomer
3 min
Mariano Rajoy durant la seva intervenció al Palau de Congressos / MANOLO GARCIA

BarcelonaTret de sortida a l'ofensiva del govern espanyol i el PP contra cap possibilitat de celebrar la consulta del 9 de novembre a Catalunya. Cap contraproposta, més enllà de la llei i la Constitució. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit una vegada més que no permetrà que se celebri la consulta, i molt menys la "fragmentació" d'Espanya. Durant la clausura de la convenció del PP a Catalunya, Rajoy, rebut al crit de "Viva España" ha acusat el president de la Generalitat d'estar "promovent" la "fractura" i l'"enfrontament" amb el procés cap al dret a decidir i l'ha avisat: "Que no se'm busqui en el camp de la il·legalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció llargament aplaudida pels assistents que omplien la sala d'actes del Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, Rajoy ha anat més enllà i ha avisat Mas que no pensa dialogar sobre res que afecti la sobirania del conjunt dels espanyols. "Que no se'm demani dialogar sobre el que no és meu i per tant no puc donar perquè pertany a tots els espanyols. I, per descomptat, que no se'm busqui per negociar el que considero que perjudica profundament el conjunt dels meus compatriotes", ha asseverat.

Davant la insistència del catalanisme polític per defensar que els catalans no demanen altra cosa que votar, com ho faran els escocesos, sobre el seu futur col·lectiu, Rajoy ha reconegut que "sens dubte votar és un dret democràtic", però "no en qualsevol lloc, ni a qualsevol hora, ni de qualsevol manera ni sobre qualsevol cosa". "No n'hi ha prou amb les urnes perquè un acte sigui democràtic. Què més falta? El respecte a la llei", ha etzibat.

"Cap espanyol és propietari de la província que ocupa"

No s'ha estat d'acusar el sobiranisme d'estar distorsionant la realitat, i ha parlat de Catalunya en termes de "copropietat": "Cada català, com cada valencià, és copropietari de tot Espanya, que és un bé indivís". I ha continuat afirmant que "cap espanyol és propietari de la província que ocupa", com tampoc "cap veí és propietari dels carrers per on transita". "L'autonomia no suposa la transferència de la sobirania", ha avisat. "Ni jo puc disposar de propietats que no són meves ni a Catalunya es pot disposar del que pertany a tothom", ha conclòs.

Per Rajoy, els catalans han d'estar agraïts a la carta magna, perquè "la Catalunya del segle XXI deu molt a la Constitució", que ha brandat reiteradament per justificar el seu rebuig al dret a decidir dels catalans.

La sortida de la crisi

El president del govern espanyol també ha advertit que la sortida de la crisi a Espanya depèn "de com ens comportem i, en especial, de com ho facin els pilars fonamentals de l'economia espanyola, un dels quals és Catalunya". El cas és que el president espanyol ha renyat els impulsors del canvi de cicle polític a Catalunya i s'ha aventurat a afirmar què és el que necessiten els catalans: "El que necessiteu la gent d'aquesta terra no és agitar banderes, ni disputar entre vosaltres, sinó treballar units" per sortir de la crisi sense "disfressar la realitat". Pel cap de govern espanyol, "a Catalunya li convé ser espanyola", "no perquè ho digui la Constitució, ho dic jo, que també conec i sento Catalunya com a pròpia".

Ara bé, el president espanyol també s'ha dirigit a les veus més extremes de la dreta espanyola, que li demanen que tanqui l'aixeta de les transferències a la Generalitat per asfixiar el moviment independentista. "No escoltaré les veus que demanen que es tanqui l'aixeta de les ajudes a la Generalitat", perquè "les conseqüències les pagarien els que menys culpa tenen, que és la gent d'aquesta terra".

stats