Política 13/11/2020

Rebel·lió de ‘barons’ del PSOE pel paper de Bildu en els pressupostos

El suport d’Otegi als pressupostos tensiona el partit

Anna Mascaró
3 min
El líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL’àmplia majoria que el president espanyol Pedro Sánchez ha aconseguit per tirar endavant la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat ha tingut un cost: la unitat dins el seu partit. El protagonisme d’EH Bildu en les negociacions dels comptes ha generat inquietud al PSOE. Diversos barons s’han declarat els últims dies preocupats perquè la formació abertzale participi en els acords sobre els comptes de l’Estat. A diferència dels socis de coalició de Sánchez, Unides Podem, tots preferirien que el president es decidís per Ciutadans com a aliat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha sigut l’últim en plantar-se. “Estem passant de l’estat d’alarma pel covid a l’alarma d’estat. Això de Bildu no té justificació”, va criticar ahir en una entrevista a la SER, després que Arnaldo Otegi anunciés que el seu partit està disposat a donar suport als pressupostos. “EH Bildu no està en procés de normalització com a tal, va ser la democràcia qui va guanyar la batalla”, va advertir. El president castellanomanxec va criticar que Unides Podem marqui “l’agenda”: “Ens està arrossegant a un cantó del tauler polític que està molt lluny de les habituals grans majories del PSOE”.

García-Page es va afegir al descontentament que el president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ja havia expressat dimecres a Twitter. “Veure Otegi essent clau per decidir els pressupostos de l’Estat, després que va combatre des d’un grup terrorista, em produeix una sensació molt dolorosa”, va lamentar. Al seu torn, sobre aquesta qüestió, la líder del PSOE andalús, Susana Díaz, va limitar-se dijous a dir que no comparteix “res” amb el partit d’Otegi: “Només espero que demani perdó als espanyols”.

“Amb la mentalitat d’alguns, la Transició hauria sigut impossible, avui”, va dir ahir en resposta a les crítiques el ministre de Transports, José Luis Ábalos, tal com recull Efe: “¿Podem acceptar que una força sigui al Parlament però no normalitzar la seva actuació?”. Ábalos es va expressar en la mateixa línia que la líder del Partit Socialista d’Euskadi (PSE), Idoia Mendia, que dijous va exigir “coherència” als seus companys autonòmics. En declaracions recollides per Europa Press, va recordar que sempre s’ha exigit a EH Bildu que actués per vies democràtiques, i ara és “positiu” que “s’impliqui en la governabilitat d’Espanya”. També el líder del PSC, Miquel Iceta, va trencar una llança pel president espanyol. “A mi no em fan fàstic uns suports o uns altres”, va dir en un acte a Barcelona: “L’important és que ens posem d’acord en què s’ha de fer”. Per la seva banda, el president asturià, Adrián Barbón, va tirar la pilota a la teulada del PP. “M’hauria agradat més veure actituds responsables, que el PP hagués col·laborat”, va dir.

Recels envers ERC

Però el paper d’EH Bildu no és l’únic que ha incomodat alguns líders autonòmics. El president aragonès, Javier Lambán, va considerar dimarts a Onda Cero que ERC és “un aliat inquietant, per dir-ho suaument”. En contraposició, Ciutadans li sembla un soci “molt tranquil·litzador”. Lambán també va carregar contra l’esmena a la llei d’educació que suprimeix el castellà com a llengua vehicular a l’escola, un pacte al qual van arribar el PSOE, Unides Podem i ERC i que també ha violentat Cs, amb qui Sánchez també compta per a les negociacions. El camí per convèncer alguns dels barons socialistes no serà un camí de roses per a Pedro Sánchez.

stats