Política 14/09/2016

Rita Barberá abandona el PP però no el seu escó al Senat

La direcció del Partit Popular ha demanat a l'exalcaldessa de València que abandoni l'escó després de saber que serà investigada per blanqueig

Salva Almenar
2 min
Barberá ha reconegut en dues rodes de premsa haver donat diners al partit per pagar la campanya però ha negat el blanqueig.

ValènciaL'exalcaldessa de València, Rita Barberá, deixarà de ser senadora del Partit Popular en les pròximes hores. Això, però, no vol dir que deixarà el seu escó a la cambra alta, ja que la seva voluntat és no dimitir de la seva responsabilitat com a senadora territorial per designació de les Corts Valencianes. Així ho explica la mateixa Barberá en un comunicat en el qual assenyala que deixa de formar part del partit que dirigeix Mariano Rajoy perquè així l'hi ha demanat el partit. Barberá passarà a formar part del grup mixt després de donar-se de baixa del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barberá explica que ha sol·licitat la baixa del PP "perquè així m'ho ha demanat el partit, i amb això, a més de donar una mostra més de la meva entrega, evito que ningú s'empari en mi per responsabilitzar-me de qualsevol perjudici o per amagar els seus resultats polítics i electorals"

En un comunicat que consta de cinc punts, l'exalcaldessa de València assegura que la resolució feta pública ahir pel Suprem d'obrir una investigació contra seu per blanqueig de capitals era "esperada" perquè en el procediment consten 49 investigats més, molts d'ells, regidors, assessors i persones del cercle de confiança de Barberá a l'Ajuntament de València.

Malgrat la decisió del Suprem, la senadora remarca que no hi ha contra ella "cap testimoni directe" que la incrimini en la comissió del delicte investigat, i insta el Suprem a iniciar ràpidament les diligències que donin lloc a la seva declaració "per a l'esclariment definitiu de la inexistència de cap il·lícit".

La senadora, que en les darreres hores ha rebut moltes pressions per abandonar el càrrec, expressa en el comunicat la seva voluntat de "no dimitir del Senat" i romandre al seu escó perquè "en cas contrari podria entendre's com una assumpció de culpabilitat".

Per últim, Barberá afirma que la decisió de donar-se de baixa del PP és molt "dolorosa", però assenyala d'altra banda que això li permet actuar en plena llibertat sense estar sotmesa a cap disciplina per exercir la seva defensa d'acord amb l'article 11 de la Declaració Universal de Drets Humans i el 24.2 de la Constitució espanyola en els tribunals corresponents contra les persones que hagin vulnerat el principi irrenunciable de la presumpció d'innocència.

El comunicat de Rita Barberá arriba poc més de 24 hores després que el Tribunal Suprem decidís ahir obrir una causa contra l'exalcaldessa pel presumpte blanqueig de capitals comès pel PP de València. Un delicte que ja està investigant l'instructor de l'anomenat cas Imelsa i pel qual estan imputats els seus màxims col·laboradors en la seva etapa a l'Ajuntament de València.

Des que ahir es va conèixer la resolució del Suprem, han estat moltes les veus importants del Partit Popular que han demanat a Barberá que faci un pas enrere i deixi el seu escó al Senat per no perjudicar la imatge de la formació. A les veus de la presidenta madrilenya Cristina Cifuentes o del líder del PP català Xavier García Albiol demanant una dimissió de la senadora, avui s'hian sumat la del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo; la de la diputada Celia Villalobos, o la del candidat a lehendakari Alfonso Alonso, demanant a Rita Barberá que deixi la primera línia política.

stats