Política 07/05/2019

Rivera diu a Sánchez que liderarà una “oposició ferma” i li ofereix suport per aplicar el 155

Reitera que no donarà suport a la investidura, però ofereix grans pactes en educació i immigració

Dani Sánchez Ugart / Germán Aranda
2 min
Rivera, aquest dimarts, durant la seva compareixença després de reunir-se amb Sánchez

MadridEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha traslladat a Pedro Sánchez aquest dimarts que liderarà “una oposició ferma” en aquesta legislatura; ha descartat facilitar-li la investidura, com després han confirmat fonts de la Moncloa, i ha donat per fet que el PSOE pactarà amb Podem per continuar governant. Rivera ha expressat les seves discrepàncies en matèria territorial i econòmica, i ha considerat que cal aplicar el 155 a Catalunya, segons ha explicat en roda de premsa després de reunir-se amb el president espanyol en funcions. Per fer-ho, li ha ofert els diputats i els senadors del seu partit, i li ha mostrat el seu rebuig a l’estratègia de diàleg seguida pel president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una trobada que ha durat 50 minuts (40 menys que la que ahir va mantenir Casado amb Sánchez), Rivera s’ha tret de sobre la pressió que va intentar posar-li el líder del PP després de la reunió d’ahir, quan li va demanar que facilités la investidura de Sánchez per no fer-lo dependre dels independentistes, i ha marcat el to que pretén seguir en l’oposició, disputant-li al popular el lideratge de la crítica al president espanyol. "Bastant té Casado amb el seu partit com perquè jo em posi a comentar", ha dit Rivera, que, això sí, ha qualificat la situació del PP com de "descomposició interna". Rivera, en qualsevol cas, continua tenint clar que no vol "ni indults ni mediadors, ni cap tipus de concessions a l'independentisme", segons ha recordat. El líder taronja, però, ha assegurat que "respectarà" la decisió de la justícia amb els presos polítics.

Tot i expressar les seves diferències, Rivera ha proposat a Sánchez quatre pactes d’estat, per l’educació, contra la despoblació, per la immigració i contra el terrorisme. Pel que fa a l'Espanya buida, Rivera vol "abaixar impostos" i "facilitar als autònoms" la creació d'empreses, així com que arribi la banda ampla d'internet. En immigració, Rivera ha demanat "que sigui més àgil regularitzar la situació pels immigrants que venen a treballar" al temps d'endurir "el combat a les màfies" per deixar clar "que aquest no és el país per traficar amb persones". En matèria de terrorisme, Rivera ha instat Sánchez que "compti amb Ciutadans si s'han de modificar lleis". També s'ha compromès a donar suport "fins a l'últim cèntim" en el pacte nacional contra la violència masclista.

Rivera ha donat per fet que Sánchez pactarà amb Podem, malgrat ha afirmat que no ha parlat del tema amb Sánchez i no ha precisat quin tipus de pacte creu que en sortirà. "Només cal veure com parlaven (durant els debats), semblava que fossin un tàndem", ha dit. No han parlat sobre pactes de cara a les eleccions autonòmiques. A la seva oposició, Ciutadans vol "no només exercir un control de govern, sinó també fer que Espanya surti més forta", ha dit el futur diputat. Per fer-ho, la seva prioritat serà "que el govern no faci bogeries", o sigui, "que no maltracti els espanyols a impostos i no faci concessions a Catalunya".

En un comunicat, Moncloa ha confirmat la conversa "fluïda i cordial" entre Rivera i Sánchez i ha confirmat els pactes proposats per Rivera i la necessitat d'una "comunicació permanent" sobre Catalunya. L'objectiu de les trobades és "reforçar la institucionalitat i restablir els espais de comunicació", ha afegit la Moncloa.

stats