Política 25/07/2019

Iglesias fa una última oferta per a la coalició i el PSOE es manté en la seva última des de la tribuna

El candidat a la investidura insisteix en responsabilitzar Cs i el PP per no abstenir-se

Germán Aranda
3 min

Madrid[Segueix el minut a minut del debat aquí]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La negociació per la investidura de Sánchez ha arribat a la tribuna del Congrés, des de la qual el líder d'Unides Podem Pablo Iglesias s'ha ofert a renunciar al ministeri de Treball que exigien, a canvi de competències per a polítiques actives en aquesta àrea. Ho ha fet, segons ha explicat, després de rebre la trucada d'un important exdirigent socialista.

La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, en la última intervenció del debat li ha respost que "les competències en política activa de treball les tenen les comunitats autònomes" i, per això, l'ha acusat de "voler conduir un cotxe sense saber on és el volant". Seguidament, ha defensat que el seu partit es manté en l'última proposta: ministeri d'Habitatge, d'Agricultura i Pesca, Sanitat i Consum i Igualtat, així com una vicepresidència.

Iglesias havia demanat més "respecte" al seu discurs de resposta a Sánchez i l'havia acusat de "cutre" pels últims moviments a les negociacions.

El president en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, fa la seva intervenció en el debat previ a la segona votació per fer-lo president, abocada al fracàs per la falta d'acord amb Unides Podem.

"Lamento constatar que persisteix el bloqueig", diu Sánchez, que assegura que es perd "una històrica oportunitat perquè entri al govern d'Espanya un partit a l'esquerra del PSOE.

Després de repassar el decurs de les negociacions, Sánchez assegura que hi ha "grans coincidències programàtiques" entre els dos partits i diu que "el problema no és el programa, són els ministeris".

"La proposta d'Unides Podem suposava que la formació d'Iglesias controlava el 80% de la despesa social del govern", defensa Sánchez, després que Podem hagi assegurat en les últimes hores que la proposta del PSOE tan sols preveia el 5% dels pressupostos generals.

El candidat defensa les "quatre carteres amb alt contingut social" proposades pel PSOE en la seva última oferta: vicepresidència social, habitatge, agricultura i pesca i igualtat. "Algú considera una humiliació ser vicepresident o vicepresidenta del govern? O ser ministre de Sanitat i Consum?", es pregunta Sánchez, que assegura que han fet una proposta "respectuosa, correcta i sensata" a Unides Podem.

En un to desafiant, Sánchez ha assegurat que prefereix mantenir-se en les seves conviccions a "una presidència d'Espanya que no fos útil". Ha qüestionat que el ministeri d'Hisenda pugui estar a càrrec de persones sense experiència en la gestió de pressupostos i ha assegurat que l'apujada del salari mínim que Unides Podem reclamava com a competència "està en mans del govern d'Espanya i del Congrés de Diputats". En aquest sentit, ha criticat que el partit d'Iglesias volgués crear "un govern paral·lel" amb les competències socials. I li ha preguntat: "¿Unirà els seus vots, encara que sigui amb l'abstenció, a l'extrema dreta? Això és el que vol per a Espanya?"

Seguidament, el líder del PP, Pablo Casado, ha defensat que Sánchez sempre ha buscat les aliances amb "l'esquerra radical i els independentistes". "Només s'alien per destruir, com a la investidura", ha dit Casado, que ha lamentat l'espectacle "vergonyós" que han suposat les negociacions entre el PSOE i Podem.

El líder de Cs, Albert Rivera, ha insistit i aprofundit en la idea de "la banda de Sánchez" perquè, ha defensat, "ha tractat Espanya com un botí". El líder de Vox, Santiago Abascal, ha fet servir un discurs semblant poc després i ha assegurat que Sánchez és un "capo del front popular", a més d'augurar que un govern de Sánchez serviria "per blanquejar el terrorisme d'ETA".

El portaveu d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha intentat un cop més fer de pont entre Sánchez i Iglesias advertint-los que se'n penediran si no hi ha govern de coalició. A Sánchez li ha assegurat que vetant Iglesias "va apujar el preu" d'Unides Podem per a la coalició, mentre que davant Iglesias ha defensat que "quatre ministeris és un èxit amb quatre anys de vida" que té el partit.

L'altra portaveu independentista, Laura Borràs, de JxCat, ha assegurat en canvi que el seu vot és no per la falta de ponts amb el sobiranisme. "Demà quan em desperti encara serem aquí", ha dit Borràs, que ha defensat que es podran començar a entendre "quan deixi de dir que no a les aspiracions de milions d'independentistes".

stats