Política 03/02/2020

El Suprem demana al Regne Unit que mantingui el procés d'extradició contra Ponsatí

Llarena també reclama al Parlament Europeu que li retiri la immunitat

Ara
2 min
Clara Ponsatí en una imatge d'arxiu, del pasat 2019

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) només ha deixat passar el cap de setmana per iniciar la batalla per intentar que Clara Ponsatí (JxCat) deixi de ser eurodiputada. Divendres passat, l'exconsellera d'Ensenyament de la Generalitat obtenia oficialment el seu escó a l'Eurocambra. Aquest dilluns el jutge de l'alt tribunal espanyol i instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, ja ha mogut fitxa per intentar que el seu pas per la política europea sigui el màxim d'efímer possible.

Llarena ha dictat una resolució en què demana al Regne Unit que tiri endavant el tràmit de l'euroordre contra Ponsatí per intentar que sigui extradida a Espanya. El jutge admet que Ponsatí té immunitat per la seva condició d'eurodiputada, però considera que això no l'afecta al Regne Unit perquè aquest estat, després de fer-se efectiu el Brexit, ja no forma part de la Unió Europea. Llarena sustenta aquesta decisió en l'article 9 del protocol d'immunitats de la Unió Europea. En aquest punt, el protocol estableix que aquesta immunitat serà aplicable "en el territori de qualsevol altre estat membre" de la UE i Llarena esgrimeix que el Regne Unit ja no ho és. A més, demana a aquest país "reforçar les mesures sobre Ponsatí per evitar que marxi a un altre país". Llarena al·lega que Ponsatí podria utilitzar la immunitat per "establir-se a un país de la UE" on li fos reconeguda.

No és l'únic moviment que ha fet el jutge, que també ha acordat elevar un suplicatori al Parlament Europeu perquè li suspengui la immunitat a Ponsatí per "poder continuar amb l'execució de les euroordres de detenció i entrega en els països de la Unió Europea". En resum, Llarena considera que Ponsatí no té immunitat al Regne Unit després del Brexit, i admet que sí que en té a Brussel·les –i a la resta de la UE–, però que se li hauria de retirar.

En aquest cas, però, cal recordar que el Regne Unit ha marxat de manera formal de la Unió Europea però no a efectes pràctics. Actualment la sortida es troba en un "procés de transició" fins el 31 de desembre en què continuen estant sota el marc normatiu i legislatiu europeu, també sota la jurisdicció del TJUE. Per això, fonts de la defensa dels exiliats es mostren convençudes que la petició de Llarena no té recorregut i ironitzen fins i tot amb el fet que el jutge del Suprem no s'hagi llegit del tot els textos de l'acord del Brexit. D'altra banda, des del Parlament Europeu ja avisen que faran com amb la resta de casos i que si arriba la petició la tramitaran.

Serà detinguda si torna

El jutge fa un tercer moviment: manté l'ordre nacional de detenció si l'exconsellera tornés a posar els peus a Espanya. Al·lega que per detenir-la en territori espanyol no cal demanar al Parlament Europeu que li retiri la immunitat, ja que considera que quan es va produir el presumpte delicte, ara fa una mica més de dos anys, no era eurodiputada.

Llarena s'ha pronunciat ens aquests termes una estona després que la Fiscalia li ha presentat un informe en què li demanava que actués exactament així. Els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena han presentat un escrit amb les tres peticions exactes: mantenir l'euroordre, elevar un suplicatori i mantenir l'ordre de detenció si l'exconsellera tornés. A més, els fiscals demanen actuar amb "la màxima urgència possible".

stats