Política 25/06/2019

El Suprem s'avé a consultar al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras com a eurodiputat

El tribunal havia denegat a l'exconseller la possibilitat d'anar a la JEC per jurar la Constitució

Ara
2 min
El Suprem s'avé a consultar al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras

BarcelonaLa possibilitat d'Oriol Junqueras d'exercir com a eurodiputat al Parlament Europeu és encara una incògnita. Per desencallar la situació, el Tribunal Suprem ha activat aquest dimarts la via per sol·licitar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) una qüestió prejudicial relativa als privilegis i la immunitat que la condició d'eurodiputat ha d'atorgar a l'exvicepresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal, doncs, ha optat per avenir-se a la petició de la defensa de l'exconseller d'Economia, encapçalada per l'advocat Andreu Van den Eynde, i els donarà tres dies —també a l'acusació— per pronunciar-se sobre la necessitat o no de fer la consulta al tribunal de Luxemburg. En cas afirmatiu, també en caldrà determinar els paràmetres.

Van den Eynde ja havia presentat aquest tràmit en un recurs anterior en què demanava un permís perquè l'exvicepresident pogués sortir de la presó i anar a la Junta Electoral Central (JEC) per acatar la Constitució el 17 de juny i així obtenir l'acta d'eurodiputat. Llavors, l'alt tribunal va denegar la sol·licitud arran de l'oposició de la Fiscalia. Davant la negativa, el lletrat de Junqueras va formular un recurs de súplica pel qual ara el Suprem ha activat la via per consultar les parts si cal que Junqueras vagi al TJUE. En qualsevol cas, l'alt tribunal manté l'exvicepresident a la presó.

La immunitat, en l'aire

En el recurs presentat, la defensa de Junqueras aposta per preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si els diputats electes del Parlament Europeu tenen immunitat parlamentària des del moment de la seva elecció. En aquest cas, des del 26 de maig passat. Una qüestió que Van den Eynde pretén aclarir per saber si la hipotètica immunitat protegeix Junqueras davant de mesures cautelars —com la presó provisional a què està sotmès des del novembre del 2017— en cas que aquestes mesures li impedeixen l'exercici de les funcions com a representant polític.

Com també va passar amb el primer recurs, la Fiscalia s'ha posicionat en contra de la consulta al tribunal europeu. Així ho va expressar en un escrit el 20 de juny passat, en què defensava que "els privilegis i les immunitats" dels diputats són només aplicables "un cop s'adquireix la plena condició de membre de l'Eurocambra". Un requisit que s'hauria de dur a terme en el ple del 2 de juliol.

Ara per ara, l'escó europeu de Junqueras, com també de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, estan "vacants" perquè cap d'ells no va poder recollir l'acta i jurar o prometre la Constitució. Així ho va comunicar la mateixa Junta Electoral Central (JEC) al Parlament Europeu.

stats