Política 25/11/2015

El TC anul·la la captació de funcionaris de l'Estat per a la Hisenda pròpia

El Govern respon que l'Agència Tributària de Catalunya "tira endavant" perquè la sentència només afecta un article que ja estudien reformular

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El Govern té un any per trobar la nova seu per a l’Agència Tributària

MadridNou pas del Tribunal Constitucional (TC) en contra de les estructures d'estat decisives. El ple ha decidit tombar l'article quart de la llei de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), que havia de permetre al Govern reclutar personal de la Hisenda estatal per reforçar els cossos superiors de l'agència pròpia, l'estructura d'estat pendent més rellevant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern, però, ha respost que l'ATC "tira endavant amb tota la fortalesa" perquè la sentència del TC només afecta un article i assegura que es trobarà una solució perquè treballadors d'altres administracions es puguin incorporar al nou ens.

El govern de Mariano Rajoy va recórrer aquest article de la llei al setembre, provocant-ne la suspensió cautelar. Va esgrimir que la llei "exclou el dret d'accedir en condicions d'igualtat [a tots els funcionaris de l'Estat]", ja que estipula que poden optar al cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat, entre d’altres, els empleats de l’agència tributària estatal amb destinació definitiva a Catalunya.

El TC conclou que l'article 4 és "inconstitucional i nul" perquè segons la seva jurisprudència només es pot adquirir la condició de funcionari mitjançant convocatòries obertes i, per tant, "el legislador autonòmic no actua dins de les seves competències si regula supòsits d'accés a la funció pública en què la participació no sigui lliure" i, a més, en condicions "d'igualtat".

Recull de les normes catalanes impugnades, suspeses i anul·lades pel TC.L'article 4 de la llei estipula la "integració voluntària" dels funcionaris que tinguin "assignades funcions substancialment coincidents amb les pròpies del cos i que tinguin destinació definitiva en l'àmbit territorial de Catalunya".

Per a la Moncloa, la norma "vulnerava el dret fonamental de l'article 23, pel qual els ciutadans de tota la nació tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics amb els requisits que assenyalin les lleis".

El Govern estudia reformular l'article

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat des d'Olot que l'ens es pot continuar desplegant amb tota normalitat perquè la sentència del TC només afecta un article. "No estem davant res que sigui nou, és una constant que el govern espanyol miri d'aturar tot allò que surt del Parlament i allò que impulsa el Govern", ha manifestat des d'Olot en declaracions recollides per l'ACN. Borràs també ha assegurat que ja treballen per reformular aquest article.

Una escletxa legal per seguir amb la Hisenda pròpia

Malgrat la suspensió cautelar dictada al setembre per part del TC després del recurs de Mariano Rajoy, la Generalitat va decidir tirar endavant amb la Hisenda pròpia i va convocar un procés selectiu per crear les primeres 20 places d'inspector tributari de la Hisenda pròpia. El Govern va negar que s'estigués saltant la suspensió i va assegurar que feia el pas basant-se en una escletxa legal.

De fet, el TC només ha impugnat les dues disposicions que contempla l'article 4 de la llei, mentre que no s’ha pronunciat respecte d’altres articles com els que es refereixen a l’entrada a través de sistemes d’oposició i promoció interna. És això al que s'ha aferrat de moment la Generalitat per començar a contractar. L'objectiu és no entrar a pugnar directament per fitxar inspectors tributaris de l’agència espanyola, com impedeix la sentència de l'alt tribunal.

La sentència del TC en contra de l'Agència Tributària de Catalunya (PDF)
stats