Política 05/01/2019

Valls es desmarca de Ciutadans i proposa un pacte amb el PSOE i el PP per aïllar Vox

Critica la "irresponsabilitat" de socialistes i populars davant la "pujada de l'extrema dreta"

Ara
2 min
Manuel Valls, ex primer ministre de França

BarcelonaEl candidat a l'alcaldia de Barcelona a qui dona suport Ciutadans, Manuel Valls, critica la "irresponsabilitat" de socialistes i populars davant la "pujada de l'extrema dreta" i proposa com a alternativa un gran pacte d'estat entre el PSOE, el PP i el partit taronja per "no deixar espais als populistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho assegura en un article d'opinió que publica avui 'El País', recollit per Efe, i que firma al costat de l'exdiputat del PSOE a Madrid i professor de dret mercantil César Giner, en el qual sostenen que "la resposta al desafiament que planteja l'extrema dreta és la cooperació".

En plena negociació per formar govern a Andalusia, l'ex primer ministre francès afirma que "socialistes, conservadors i liberals (Cs) no poden deixar espais als populistes, d'esquerres i de dretes, i als nacionalistes irredempts". No obstant això, el PP, Cs i l'extrema dreta de Vox estan en negociacions per desbancar el PSOE de l'executiu andalús. Ahir, de fet, els populars van cedir a les pretensions de Vox –que demana retirar el suport pressupostari a la llei de violència de gènere– oferint més ajudes també als que pateixen violència de gènere, inclosos els homes.

Per això, Valls suggereix que les esmentades forces polítiques proposin un pacte d'estat, "a imatge dels Pactes de la Moncloa" –signats el 1977–, amb diversos eixos com són Europa, la Constitució, la immigració i Catalunya.

"Aquesta solució reclama generositat, responsabilitat i sentit d'Estat", afegeix Valls, que confia que aquest pacte es materialitzi a Andalusia i s'ampliï després a tot l'Estat.

Després de conèixer el resultat de les eleccions andaluses, Valls ja va posicionar-se en contra de qualsevol pacte amb Vox, malgrat que Ciutadans no ho descartava. I, de moment, busca un pacte amb el PP i l'extrema dreta per poder investir el candidat popular president de la Junta d'Andalusia. Això sí, ho fa amb més reticències que el PP.

stats