Política 14/06/2022

Algèria acusa Albares de "piròman" per vincular Rússia amb la crisi diplomàtica

El president del país destitueix el ministre de Finances sense donar-ne els motius

2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, a Brussel·les

MadridNou episodi en la crisi diplomàtica entre Algèria i Espanya. L'agència pública de premsa del país nord-africà, vinculada al govern, ha publicat un article en què es titlla de "piròman" el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, per "haver donat a entendre que és Rússia, Putin mateix, qui estaria en l'origen" del xoc que protagonitzen els dos països. Aquest pronunciament coincideix amb la destitució aquest dimarts del ministre de Finances, Abderrahman Raouya, per part del president d'Algèria, Abdelmadjid Tebboune. Tot i que no se n'aporten els arguments, la decisió arriba dies després que esclatés un conflicte entre els dos països per la suspensió del Tractat d'Amistat i l'ordre de congelar les domiciliacions bancàries relacionades amb les operacions de comerç exterior amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El moviment d'Alger dimecres passat va posar en guàrdia el govern espanyol, que va aconseguir el suport de la Unió Europea per advertir de les conseqüències que podia implicar una possible aturada de les relacions comercials amb un estat membre. Després de la reunió divendres passat entre Albares i el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, Algèria va comunicar que Brussel·les s'havia "precipitat" tancant files amb Espanya, perquè no havia trencat l'acord d'associació amb la UE ni havia paralitzat el comerç amb l'Estat. La Moncloa va interpretar que el comunicat d'Algèria era contradictori amb l'ordre que l'Associació Professional de Bancs i Establiments Financers (ABEF), depenent del ministeri de Finances, havia dictat dimecres.

Aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha receptat "prudència" en la reconducció de les relacions que l'executiu està procurant amb Algèria durant les últimes hores. Fonts de la Moncloa asseguraven que s'està "treballant en diferents nivells" i no volien aclarir ni tan sols si les empreses espanyoles s'estan trobant amb problemes en les seves relacions comercials amb Alger. Dilluns, però, la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, va afirmar en una entrevista a Catalunya Ràdio que veia Algèria "cada vegada més alineada amb Rússia". Segons publica El Confidencial, divendres passat Albares va mantenir una ronda de trucades amb portaveus parlamentaris i empresaris amb interessos al país nord-africà i va deixar caure la tesi que el Kremlin podria haver impulsat l'enfrontament d'Algèria amb Espanya.

En l'esmentat article, que porta com a títol "Alger-Madrid: la fugida endavant del piròman Albares", es qüestiona la "capacitat d'un diplomàtic indigne" i s'acusa el ministre de "manipular" l'alt representant de la UE, Josep Borrell, firmant del comunicat de Brussel·les crític amb Algèria. El text parla d'una "declaració guinyolesca" d'Albares divendres passat des de Brussel·les en què apel·lava a recuperar el diàleg, però considera més "grotesc" la vinculació de Rússia. L'article atribueix a aquest "ministre amateur", diu, el canvi de posició d'Espanya sobre el Sàhara Occidental, que qualifica de "fugida endavant". "És conèixer malament Algèria i la seva defensa de la legalitat internacional" creure que la "traïció a la causa saharaui no suscitaria més que una còlera epidèrmica passatgera", afegeix.

stats