Aragonès es proposa refer la majoria amb la CUP

Garanteix que es compliran els acords d'investidura amb els anticapitalistes però deixa en l'aire la qüestió de confiança a mig mandat

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Eulàlia Reguant i Carles Riera, de la CUP.

Missatge d’optimisme del president Pere Aragonès malgrat la trencadissa independentista pels pressupostos de la Generalitat. El fet que s’hagin tramitat, i encara que sigui amb els comuns en lloc de la CUP, és un “èxit i una victòria del Govern”, ha reivindicat aquest diumenge el cap de l’executiu en una entrevista a La Vanguardia. “No es pot interpretar com un fracàs”, afegeix. Aragonès tampoc dona per trencat el bloc independentista i, paral·lelament a les negociacions amb En Comú Podem per a l’aprovació definitiva dels comptes, aposta per reprendre les converses amb els cupaires, tornar a incorporar-los a "l’àmplia majoria” del Govern i enterrar la “discrepància”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb quin incentiu? Tot i el veto de la formació anticapitalista als números, el president assegura que els acords programàtics als quals van arribar per a la seva investidura es compliran. “Me’ls crec i són bons per al país”, afirma a l’entrevista. Amplia així les paraules d’aquest dissabte del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a Nació Digital, on garantia que els acords amb la CUP en matèria d’ordre públic continuen vigents. Tal com ja fa dies que s’especula a les files d’ERC, però, el president deixa en l’aire un dels punts troncals del pacte d’investidura: sotmetre’s a una qüestió de confiança a mig mandat. “En les pròximes reunions avaluarem si té sentit”, admet, i afegeix que la tramitació pressupostària ja va servir per validar el suport del Parlament al Govern.

Les diferències a Junts

Refer l’entesa amb la CUP també pot servir per calmar els ànims dels sectors de Junts que s’oposen frontalment al pacte amb els comuns. Una discrepància que Aragonès censura en l’entrevista –especialment pel que fa a "l’esmena a la totalitat” que creu que va defensar al ple el diputat Joan Canadell– però que no és unànime al partit ni tampoc al Govern. El conseller d’Economia, Jaume Giró, que ja ha iniciat els contactes amb els de Jéssica Albiach per afinar el seu suport als comptes,ha posat en valor aquest diumenge l’aliança alternativa als cupaires. “És evident que havíem de fer pressupostos, així que benvinguts els que s’hagin sumat a l’acord”, ha dit en un acte de JxCat a Badalona. És la mateixa posició que defensaven aquest cap de setmana a l’ACN diversos càrrecs del Govern i alcaldes del partit. Tot i admetre que la prioritat eren els anticapitalistes, els dirigents citats per l’agència insistien que l’objectiu primordial era “salvar com fos” els comptes.

Aragonès rema aquest diumenge en aquesta direcció i deixa clar a Junts que “no hi ha cap qüestió” en què s’hagi cedit amb En Comú Podem i no amb la CUP. Tots els punts pactats són “assumibles” amb el pacte de Govern amb Junts, rebla, al mateix temps que remarca que ara per ara el que hi ha amb els d’Albiach és simplement un “pacte pressupostari”. Tanmateix, la manca d’un full de ruta compartit per l’independentisme –ERC insisteix en la taula de diàleg que no compren ni Junts ni la CUP– podria implicar canvis en aquest sentit. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ja apunta en una entrevista a El País que “els pactes amb els comuns són el futur a Catalunya”. Tot i reivindicar el bloc independentista, assenyala l’evidència de les “discrepàncies” i posa en valor que ERC s’ha “desacomplexat” i que vol “assumir la realitat”. “Això no la fa menys independentista, la fa més útil”, sentencia.

stats