Aragonès urgeix JxCat a fer el "pas definitiu" per formar Govern

L'endemà de la represa de reunions ERC-JxCat constata que "s'acaba el temps"

4 min
El vicepresident, Pere Aragonès, en un acte d'ERC

BarcelonaSi dissabte passat el vicepresident, Pere Aragonès, enviava un missatge de pressió a Junts per Catalunya per formar govern com més aviat millor, una setmana després ha insistit en el mateix: "És urgent formar govern i tornar a posar en marxa les institucions col·lectives. És urgent que la Generalitat torni a caminar amb més força que mai". El vicepresident del Govern i aspirant a presidir la Generalitat aquesta legislatura ha considerat, en un acte d'ERC sobre els 90 anys de la proclamació de la República Catalana a Barcelona, que fins ara s'han fet passos "massa tímids" amb Junts per Catalunya i que cal el "pas definitiu" de manera immediata per fer un nou executiu. “Se’ns acaba el temps”, ha constatat, amb el compte enrere en marxa fins a la convocatòria automàtica d’eleccions el 26 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha expressat que el nou govern té feina al davant i que s'ha de fer "ja". "No podem seguir xutant la pilota endavant, cal disposar ja d'un pressupost del 2021 per fer front a totes les crisis. Cal aprovar un nou pla de govern que afronti la transformació de l'economia i que afronti les necessitats socials i treure el màxim de profit dels fons europeus Next Generation", ha enumerat Aragonès, a més de reclamar la posada en marxa ja de la taula de diàleg.

El missatge d'Aragonès arriba després que ahir divendres els equips negociadors d'Esquerra i Junts reprenguessin formalment les reunions passats fins a nou dies sense fer-ho (hi ha hagut contactes informals i intercanvi de documents), però no van tancar acords en cap carpeta concreta. Segons fonts coneixedores de les negociacions, ahir des de JxCat es va fer el retorn del programa de govern a Esquerra, però no es va abordar la part d'estratègia independentista –centrada en el diàleg– ni els mecanismes de seguiment del govern de coalició. Fonts republicanes lamenten no haver avançat més –creien que la reunió serviria per tancar alguna part de la legislatura–, mentre que fonts de Junts sí que consideren un pas endavant enfilar la part de polítiques públiques i que si Esquerra té pressa s’hauria de notar en el calendari de les reunions intensificant-les. 

L’aspirant a president ha fet referència al curs de la negociació en el marc d’un discurs de reivindicació de la proclamació de la República Catalana l’any 1931. Reprenent aquest fil, el líder d’Esquerra ha reclamat taslladar el resultat de majoria independentista a les eleccions 14 de febrer per fer “inevitable” l’autodeterminació i l’amnistia noranta anys després. Per a Aragonès s’ha de “recosir l’aliança cívica, social i política” ara, igual que es va fer llavors, per constituir “la nova Generalitat republicana” el segle passat. El fil conductor de l’acte, de fet, ha sigut aquest: erigir l’Esquerra actual com a hereva de l’esclat republicà del 31 i del que va representar abans de la guerra civil. El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha volgut remarcar aquesta idea a través d’un vídeo a la presó de Lledoners, en què ha dit que el projecte republicà “continua viu” i s'ha reafirmat en el fet que la independència contribuirà a “construir una societat més justa i lliure”. L’escenari d’aquesta reivindicació van ser les Quatre Columnes a la plaça Puig i Cadafalch de Barcelona i un públic limitat del partit en compliment de les mesures del coronavirus.

A Aragonès i Junqueras l'han precedit en el discurs, el cap d’ERC a l’ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall o la consellera de Justícia e n funcions, Ester Capella, reivindicant l’obra de govern que ha tingut un impacte a la ciutat –com el tancament de la presó Model o la implicació d’ERC en els pressupostos d’Ada Colau–.

El PSC demana als independentistes que facin un "pas al costat"

Mentre Aragonès ha tornat a posar pressió per fer govern, el PSC ha demanat des de Mollet del Vallès als independentistes que facin un pas “al costat” davant la situació de bloqueig. “Dos mesos després de les eleccions, és hora que, si no són capaços de formar un govern, deixin pas als que tenim les idees clares i la voluntat de constituir un executiu d’esquerres que treballi en els problemes dels ciutadans”, ha assegurat el candidat socialista, Salvador Illa.

El candidat del PSC, Salvador Illa, en una atenció als mitjans aquest dissabte a Mollet del Vallès.

El dirigent socialista ha apuntat a un "triple fracàs" del sobiranisme, per no trobar "substitut" al president de la Generalitat, Quim Torra, i per no aconseguir els suports necessaris per investir el candidat d'ERC, Pere Aragonès, en les dues sessions d'investidura. Davant d'aquesta situació, el PSC ha proposat liderar una "majoria d'esquerres" per treure el país de "deu anys de decadència".

En tot cas, des de les eleccions del 14 de febrer que Illa insisteix en el mateix missatge però no té possibilitats de reunir majoria absoluta mentre el bloc independentista es mantingui unit: Esquerra, Junts i la CUP sumen 74 diputats. Tampoc ha sumat per ara els vots dels comuns (8), ja que els de Jéssica Albiach pressionen per un govern tripartit amb els socialistes i Esquerra que els dos actors rebutgen.

stats