Borràs defensa De Dalmases mentre creix el malestar a Junts

El diputat es disculpa per l'esbroncada a una periodista davant l'allau de crítiques i la condemna de la CCMA

3 min
La consellera Borràs entrant a l’hemicicle del Parlament amb Francesc de Dalmases (JxCat).

BarcelonaJunts no ha dit res oficialment de l’esbroncada que el diputat i vicepresident del partit, Francesc de Dalmases, va fer a una periodista del FAQS el 9 de juliol per les preguntes a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre el cas de presumptes irregularitats en la contractació pública de la Institució de les Lletres Catalanes. Silenci de la direcció del partit i silenci a la direcció del grup parlamentari. Ara bé, això no vol dir que no se’n parli en privat, i des d’ahir creix el malestar de diversos dirigents de la formació davant de l’actitud de Francesc de Dalmases, que se suma a altres topades que la mà dreta de la presidenta de la cambra ha tingut dins del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, ¿aquest malestar es traduirà en alguna mesura concreta? De moment no. La direcció que lidera Borràs i el secretari general, Jordi Turull, no ha pres cap mesura després de conèixer els fets, mentre que ahir hi va haver reunió del grup parlamentari, del qual Dalmases és portaveu adjunt, i no se’n va despendre tampoc cap decisió. A més, segons diverses fonts, en aquesta reunió el diputat va comptar amb el suport explícit de la presidenta del Parlament davant la resta de diputats, que van escoltar com els dos dirigents negaven els fets malgrat les informacions.

La presidenta de Junts, que va ser present a l’esbroncada a la professional, on testimonis asseveren que li va dir “Mala periodista” o “Programa de merda” al FAQS, ha traslladat al grup parlamentari que no hi va haver “cap insult”: “Això és una bogeria i un despropòsit. La voluntat de destruir no té aturador”, ha escrit en un missatge intern. També la vicepresidenta del partit, Aurora Madaula, ha abonat aquesta tesi –“sensació de setge”, ha dit a Twitter–, malgrat que el mateix director del FAQS, Pere Mas, ha confirmat els fets i ha assegurat que els crits se sentien des del plató. La reacció de Madaula també ha generat enuig en alguns membres del partit, perquè consideren que aquesta actitud “fa mal” a la formació. 

Segons els testimonis dels fets, Dalmases va agafar la treballadora del programa pel canell i se la va endur a una sala per recriminar-li a crits les preguntes que s’havien fet sobre la causa que afecta Borràs, mentre que a una altra treballadora que va seguir-los al veure la tensió, li van tancar la porta de la sala i no va aconseguir obrir-la. En un missatge a Twitter ahir, Dalmases ha demanat “disculpes” per si algú es va sentir “ofès”. “Davant les informacions que s’han conegut, lamento molt que l’equip del FAQS s’hagi sentit molest per la meva actitud. Tothom que em coneix sap del meu respecte cap als mitjans de comunicació públics de Catalunya. Demano disculpes a tothom qui hagi pogut sentir-se ofès”, ha piulat.

Demanda d’explicacions

Qui sí que va condemnar els fets ahir va ser la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, després que la seva presidenta, Rosa Romà, anunciés dilluns que sol·licitaria un informe. “La direcció de l’ens públic exigeix respecte als professionals dels mitjans de comunicació en qualsevol circumstància, per una informació lliure de coaccions i intimidacions”, va dir en un comunicat, en què també va assegurar que la professional no ha volgut, de moment, adoptar cap mesura al respecte. El pronunciament ha arribat després que el comitè d’empresa de TV3 es posicionés també titllant d’“intolerable” i “intimidatòria" l’actitud de Dalmases.

També el Govern ha demanat que es mogui peça: la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, ha exigit “aclarir els fets” davant “la gravetat de les acusacions”, mentre que els comuns volen que la Comissió de l’Estatut dels Diputats elabori un informe sobre l’actitud del diputat de JxCat al FAQS per “possible vulneració del codi de conducta” dels parlamentaris. La CUP directament ha exigit la dimissió immediata de Dalmases.

stats