Borràs proclama Aragonès candidat a la presidència i convoca la investidura per demà

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, acaba la ronda de contactes amb el PSC, JxCat i ERC

3 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb el president i la portaveu del grup d'ERC, Josep M. Jové i Marta Vilalta

BarcelonaJa hi ha data per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acabat aquest dimecres al migdia la ronda de contactes amb els grups parlamentaris –s'ha reunit amb el PSC, JxCat i Esquerra– i ha proclamat el líder republicà com a candidat a la presidència per a la investidura amb un ple que començarà demà a les quatre i continuarà divendres a les nou del matí. "Constato que el candidat amb més opcions a ser investit és Pere Aragonès Garcia", ha dit Borràs en una compareixença pública al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de la cambra ha designat Aragonès com a presidenciable de manera oficial després de garantir que reuneix la majoria absoluta dels vots de la cambra per sortir elegit. Un cop forjat l'acord entre Esquerra i Junts, l'actual vicepresident del Govern compta amb 74 diputats (la majoria absoluta és als 68) per ser escollit en primera volta.

El ple està previst que comenci demà a la tarda amb el discurs de Pere Aragonès i s'allargui almenys fins divendres el migdia amb el discurs de tots els grups parlamentaris i la votació del candidat. Un cop feta la investidura, per acabar el tràmit, Aragonès ha de prendre possessió al Palau de la Generalitat en un termini de cinc dies.

Abans de proclamar el candidat, Borràs s'ha reunit amb els tres grups parlamentaris amb més representació del Parlament, després que ahir ja obrís converses amb el PP, Ciutadans, Vox, la CUP i els comuns. El primer d'entrar al despatx d'audiències ha sigut Salvador Illa, candidat socialista, que finalment no se sotmetrà a cap debat d'investidura malgrat les promeses electorals –va dir que ho faria si quedava primer–. Illa no ha reunit més suports que el seu grup parlamentari, de 33 diputats, de manera que queda per darrere de la majoria absoluta que ara dona suport a Aragonès.

El candidat del PSC, Salvador Illa, després de la reunió amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Un cop feta la reunió amb Illa, la presidenta del Parlament ha rebut el president de grup de Junts, Albert Batet, i la portaveu adjunt, Gemma Geis, que aquest cop sí que han expressat el seu vot afirmatiu al presidenciable d'Esquerra. Seguidament ha sigut el torn del president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, i la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que han remarcat que Aragonès "ja compta amb la majoria necessària per convertir-se en el president del país".

El president de grup de JxCat, Albert Batet, i la portaveu adjunt, Gemma Geis, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

En roda de premsa, Vilalta ha celebrat l'acord tancat amb Junts i la CUP: "Finalment podrem complir el mandat de les urnes". "Per a nosaltres serà un ple històric perquè noranta anys després tornarem a tenir un president de la Generalitat que serà d'ERC. Volem començar la nova fase per al país", ha dit la portaveu del grup d'ERC des del faristol del Parlament. "Farem un govern progressista i independentista", ha proclamat, i ha afirmat que posaran en marxa "al més aviat possible" el nou executiu per acabar amb la provisionalitat.

Tercer intent

Aragonès serà escollit president al tercer intent. El 26 i el 30 de març ja es va sotmetre a un primer debat davant la cambra, però no va obtenir els vots necessaris per sortir escollit. El líder d'Esquerra només va obtenir els vots dels diputats del seu grup (33) i els nou de la CUP (9), amb un total de 42 vots favorables. Junts per Catalunya es va abstenir tant en la primera com en la segona volta, de manera que els seus 33 diputats van frustrar l'elecció d'Aragonès. Hi van votaren contra els comuns, el PSC, Vox, el PP i Ciutadans.

stats