El 83% de les bases de Junts avalen l'acord de govern amb ERC

Torra i Ponsatí havien criticat el pacte subscrit entre Jordi Sànchez i Pere Aragonès

2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en una imatge del 23 de març del 2021

BarcelonaLlum verda de les bases de Junts per Catalunya a l'acord amb Esquerra per investir Pere Aragonès. Aquest migdia ha finalitzat la consulta interna a la militància sobre el pacte subscrit el cap de setmana passat entre el secretari general del partit, Jordi Sànchez, i l'aspirant a president, i el 83% dels afiliats hi han votat a favor (3.364 persones). Tanmateix, un 17% dels militants de Junts s'hi han oposat (689 persones), d'un total de 6.528 que han participat en la consulta (el 62,18% dels associats).

La pregunta que havien de respondre els militants era si donaven "suport a la proposta de l'executiu de JxCat d'avalar l'acord de legislatura i govern amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista". En cas que majoritàriament hagués sortit que no, la conseqüència hauria sigut igualment la investidura, ja que Junts s'havia compromès a investir Aragonès i passar a l'oposició.

Precisament per la formulació de la pregunta –més enllà del contingut de l'acord– la direcció de Junts va rebre crítiques de l'eurodiputada del partit Clara Ponsatí, ja que no es donava l'opció a oposar-se a la investidura d'Aragonès. La mateixa Ponsatí aquest dimarts passat va fer un tuit crític també amb el rumb independentista de l'acord subscrit amb ERC, que avala la taula de diàleg almenys dos anys a l'espera de preparar la "confrontació" amb l'Estat. "Si les bases de Junts donen llum verda a aquest document, cap partit amb representació parlamentària reivindicarà el mandat de l'1-O", va dir.

També l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que no és militant de Junts, va dir dilluns que "sense estratègia independentista no es pot governar", una manera d'apuntar també que no li agrada el que han pactat Esquerra i Junts.

Però qui no s'ha pronunciat en les últimes hores sobre el pacte ha sigut l'expresident i líder de Junts Carles Puigdemont. Des de l'inici de la negociació amb Esquerra, sobretot quan el Consell per la República es va situar al centre de la negociació, va preferir situar-se al marge de les converses. El seu entorn assegura que no ha entomat bé el debat sobre el rol que ha de desenvolupar aquesta legislatura –ERC l'acusava de voler "tutelar" la presidència des de Waterloo– i que la seva voluntat només és exercir d'eurodiputat i "internacionalitzar" el Procés.

La prova que Puigdemont s'ha "inhibit" –en paraules d'un col·laborador seu– de la formació de govern a Catalunya és que ha cedit el comandament de la negociació al secretari general del partit, Jordi Sànchez. Tanmateix, sí que és l'únic que ha estat al corrent de tot: per exemple, és l'únic a qui Sànchez va avisar el cap de setmana que es reunia amb Pere Aragonès per tancar un acord, la qual cosa ha generat recels entre la resta de negociadors de Junts per Catalunya.

stats