El candidat de Vox a vicepresident de Castella i Lleó que veu "ironia" en la seva homofòbia

Juan García-Gallardo, de 30 anys, ha disparat l'extrema dreta a les urnes

3 min
El candidat de Vox a Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, durant la nit electoral a Valladolid

MadridDiu Santiago Abascal que el seu candidat a les eleccions de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo Frings, "comença a fer cara de vicepresident". Els 13 diputats de l'extrema dreta en les eleccions a Castella i Lleó d'aquest passat diumenge fan que el president en funcions, Alfonso Fernández Mañueco, hagi de canviar de soci: de Francisco Igea (Cs), amb qui va pactar el 2019, a dependre ara de Vox, que ja ha advertit que vol formar una coalició de govern. Si fructifica aquesta nova aliança, el nou company de viatge de Mañueco seria aquest fins fa poc desconegut advocat de Burgos, de 30 anys, que abans de començar la campanya electoral va haver d'esborrar tuits masclistes i homòfobs que no li han passat factura a les urnes.

García-Gallardo deia el 2011 que el futbol estava "ple de maricons" i defensava Raúl González, l'exjugador del Reial Madrid, tornés a la selecció espanyola per "heterosexualitzar" aquest esport. Un any després va piular que "no és el mateix un matrimoni que un mal anomenat 'matrimoni homosexual'". Segons ell, cap d'aquests comentaris són homòfobs, sinó que el "problema és la hipocresia d'alguns mitjans de comunicació, que donen vocació de generalitat a tuits irònics" i "trets de context". El nou líder de Vox a Castella i Lleó també ha justificat que els va escriure fa més de deu anys i, en una entrevista recent a Vozpópuli, va afirmar que jutja les persones per la seva "vàlua i bondat, no per la seva raça o tendència sexual".

El candidat del PP, Fernández Mañueco, obligat a buscar suports per a la seva investidura, ja ha avisat que vol un govern en solitari. Haurà de negociar amb Vox, que si finalment no entra a l'executiu, exigirà el compliment de les seves polítiques. García-Gallardo ha explicat les últimes setmanes la seva oposició a les polítiques d'igualtat –"ser feminista és ridícul, i més si no ets dona", és una altra de les seves expressions virals– i en aquella sèrie de tuits esborrats tampoc ocultava comentaris masclistes: "Que ridícul que les dones exigeixin igualtat de tracte, quan el que volen és seguir sent tractades igual de bé que fins ara". Altres es podien considerar racistes, com quan va afirmar sentir "entre impotència i nostàlgia" quan deia que l'havia robat un gitano. El seu programa també rebutja la lluita contra el canvi climàtic -l'Agenda 2030 hauria de passar a ser la que anomena Agenda Espanya, considera- i també rebutja les polítiques de memòria històrica. En roda de premsa aquest dilluns, ha advertit que no donarà un xec en blanc i que Vox està legitimat per demanar el mateix que va aconseguir Cs el 2019.

Al llarg de la campanya ha procurat abanderar les principals problemàtiques de la comunitat i ha volgut fer de Vox el partit que defensa el camp. Ha criticat el ministre de Consum, Alberto Garzón, per les seves paraules sobre les macrogranges i ha visitat ramaders a l'estil Casado, avesat a fotografies amb vaques, cabres i vedells. Però García-Gallardo a qui ha acusat de "disfressar-se" de granger és a Mañueco, a qui anomena "progre". Fill i net d'advocats, al candidat de Vox se li coneix l'afició per l'hípica, que vol desvincular de "l'elitisme" que sovint se li atribueix.

Família d'advocats

L'equitació la podrà compatibilitzar amb la seva nova etapa professional, mentre que l'advocacia haurà d'aparcar-la durant un temps. Estava instal·lat a Madrid al despatx familiar García-Gallardo, un bufet que va ajudar la família Ruiz-Mateos en alguna de les seves sentències absolutòries. A Burgos, on es va fundar i també hi té cartera de clients, el seu pare va defensar l'exvicepresident de la Junta de Castella i Lleó Tomás Villanueva, ja mort, quan estava investigat en les causes Perla Negra i Trama Eòlica, que afecten anteriors governs del PP. El fill, que havia votat Mariano Rajoy el 2011 però se'n va desencantar per les "contínues traïcions" de l'expresident espanyol, és qui ara opta a la vicepresidència de Castella i Lleó.

stats