10.000 músics i cantaires per exigir l'alliberament dels presos polítics

Òmnium Cultural i Músics per la Llibertat organitzen un recital multitudinari a la plaça d'Espanya

Uns 10.000 músics i cantaires voluntaris han omplert de música la plaça d'Espanya de Barcelona en un concert impulsat per Òmnium Cultural i Músics per la Llibertat. Sota el lema "Fem de la nostra llibertat el nostre himne, fem de la música la nostra veu", el recital ha volgut mostrar el compromís del món artístic en la defensa de les institucions catalanes i la reivindicació de l'alliberament dels consellers empresonats i els líders sobiranistes, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Entre altres temes, durant el concert simfònic han sonat 'L'estaca', de Lluís Llach, 'El cant de la senyera', de Lluís Millet, amb lletra Joan Maragall, 'L'himne de l'alegria', de Beethoven, i 'Els segadors'. El repertori, de sis peces, volia combinar obres mundialment conegudes amb creacions d'autors catalans, com 'Sant Martí del Canigó', de Pau Casals, i 'Viatge a Ítaca', de Llach.

La batuta l'han portat sis prestigiosos directors musicals de la talla de Josep Ferrer, Josep Vila, Edmon Colomer, Antoni Alburquerque, Jordi Llobet i Salvador Brotons. Fins aquest dissabte s'havien inscrit en la iniciativa 9.952 participants, dels quals 6.284 eren cantaires i 3.668, músics. Pel que fa a la tipologia d'instruments, s'han comptabilitzat més de 700 guitarres, 520 violins, 470 saxos, 373 flautes travesseres, 277 clarinets i 216 violoncels.

"Com a músics, creiem en els valors de la democràcia i la llibertat", afirma el manifest del concert. Davant l'actual situació, els músics "ens hem sentit interpel·lats per la repressió i l'autoritarisme de l'estat espanyol". A més, els signants reclamen "la suspensió de l'article 155 de la Constitució i de la intervenció de l'Estat", "l'alliberament dels presos polítics" i "l'aturada de l'ofensiva judicial". "Defensem el dret d'autodeterminació", tanca l'escrit.

En declaracions als mitjans, el president accidental d'Òmnium, Marcel Mauri, ha volgut destacar l'èxit de la convocatòria tot i fer-se "en un fred matí de desembre". "Un acte que emociona i que fa molt de caliu", ha afegit Mauri, que també ha denunciat la situació "d'injustícia i vergonya democràtica" actual amb els Jordis i els consellers empresonats.

Més continguts de