La cap de comunicació dels Mossos, Patrícia Plaja, nova portaveu del Govern

L'elecció de la periodista permet a Aragonès situar un perfil professional com a veu de l'executiu en lloc d'un conseller

3 min
La nova portaveu del Govern, Patricia Plaja, en una entrevista el febrer del 2018

BarcelonaL'última incògnita que quedava sobre l'estructura dels llocs principals del nou Govern ha quedat resolta aquest dimarts. La nova portaveu de l'executiu serà l'actual cap de comunicació dels Mossos d'Esquadra, Patrícia Plaja. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, volia que el càrrec no recaigués en cap conseller, sinó en un professional de la comunicació, i l'escollida ha sigut una periodista que compta amb una llarga trajectòria a la policia catalana. El mateix Aragonès s'ha encarregat d'explicar la decisió en la roda de premsa posterior al consell executiu. Des que va ser investit en el càrrec ha repetit una vegada i una altra que vol obrir una "nova etapa" a la Generalitat, i aquest dimarts ha justificat que també ho vol fer en l'àmbit comunicatiu. "Si volem resultats diferents, hem de fer coses diferents", ha argumentat. El que pretén el president amb aquesta elecció és que s'"informi de manera clara" als mitjans i que "s'evitin les especulacions". Tot plegat, a través d'una "portaveu professional" bregada tant en els mitjans de comunicació com en la comunicació corporativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nascuda a Begur el 1981, Plaja ha treballat a l’àrea de comunicació dels Mossos des del 2008, després d'haver passat per les redaccions d’El Punt i la Cadena SER. Va entrar a la policia com a periodista –no és agent del cos– i el seu nom es va fer visible com a cap de comunicació dels Mossos amb la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017. Per aquest motiu va rebre, juntament amb el cap de comunicació de la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat, Marc Homedes, el premi Blanquerna al Millor Comunicador del 2017.

Plaja, que va acompanyar el comissari Ferran López en una de les reunions de coordinació del dispositiu policial de l’1-O a la delegació del govern espanyol a Catalunya, també va estar al costat del major Josep Lluís Trapero en el procés judicial de l’Audiència Nacional, en què se la va poder veure en diverses ocasions acompanyant-lo. L’abril del 2018, quan la Generalitat estava intervinguda per l’Estat amb el 155, va ser destituïda com a cap de comunicació dels Mossos per un tuit que va fer sobre la sentència de la Manada: “El problema no és un jutge ni el vot particular. Ens equivoquem si ho centrem tot en això. El que falla és el poder judicial. Una altra vegada”, va escriure. La prefectura dels Mossos ho va considerar inadequat tenint en compte que el cos actua com a policia judicial, però amb la fi del 155, i després d’uns mesos sense que ningú assumís la funció de cap de comunicació –que va estar vacant–, Plaja va tornar a exercir el càrrec. La periodista, que ara serà la nova veu del Govern, ha combinat la seva funció amb altres responsabilitats: és professora associada a Blanquerna - Universitat Ramon Llull i col·laboradora com a professora docent a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Què busca el cap de l'executiu amb aquest nou perfil de portaveu? En primer lloc, evitar el desgast que cada setmana tenia el conseller de Presidència, que, en l'última dècada, és qui sempre havia exercit de portaveu. Un desgast que s'havia accentuat a mesura que pujaven de to les discrepàncies internes entre els dos socis de la coalició, ERC i JxCat. Amb una figura professional, el president intenta que la figura de portaveu quedi al marge d'eventuals noves picabaralles entre partits.

Però l'elecció d'algú que no és conseller per a aquest càrrec també planteja un problema, i és fins a quin punt tindrà legitimitat per comunicar els acords del Govern una persona que no pot estar asseguda a les reunions del consell executiu –només hi poden ser els consellers i el secretari de govern–. Fonts governamentals precisen, però, que no podrà estar en la primera part de la reunió, la fase deliberativa, però sí que podrà assistir al final, en la part resolutiva quan es tanquin els acords de Govern. Sigui com sigui, Aragonès ha precisat que Plaja compareixerà alguns dimarts acompanyada d'un conseller l'àmbit del qual hagi tingut rellevància en la reunió de l'executiu. De moment, la decisió ha estat ben rebuda pel soci d'ERC al Govern, JxCat. La vicepresidenta del partit i exportaveu de l'executiu durant la primera fase del mandat de Quim Torra, Elsa Artadi, ha considerat que Plaja és un "referent" i s'ha mostrat convençudaque ho farà "molt bé".

stats