Política 19/03/2018

El comitè electoral de Podem desestima la impugnació contra la candidatura de Xavier Domènech

La senadora i rival per liderar el partit Celia Cánovas al·legava "incompatibilitats"

Ara
3 min
El candidat a secretari general de Podem Catalunya Xavier Domènech, en un acte a la Sagrera

BarcelonaLa senadora i candidata a la secretaria general de Podem Catalunya Celia Cánovas ha presentat aquest dilluns dos recursos davant el comitè electoral del partit per impugnar la candidatura de Xavier Domènech, ja que al seu parer "infringeix el reglament d'incompatibilitats" de la formació. L'òrgan que vetlla pel bon funcionament de les eleccions primàries al partit lila ha respost aquesta tarda i ha desestimat la petició de l'aspirant, informa Europa Press. Segons el comitè electoral, no hi ha incompatibilitats en la candidatura de Domènech.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un dels recursos, Cánovas al·legava que el fet que Domènech aspiri a ser el secretari general de Podem quan ja ocupa el càrrec de coordinador general de Catalunya en Comú xoca amb l'article 6 del "reglament d'incompatibilitats" de Podem.

Aquest article indica que el comitè electoral nomenat per a cada procés "valorarà en cada cas" la "incompatibilitat política per al sufragi passiu" dins de la formació d'aquelles persones que "tinguin en l'actualitat o en un passat recent càrrecs directius o rellevants en altres organitzacions polítiques, coalitzades o no amb Podem, els afiliats de les quals poguessin alterar de manera fraudulenta el desenvolupament de les primàries", o bé "siguin portaveus públics oficials o no d'altres partits polítics diferents de Podem". Per això, indica el recurs, "procedim a impugnar l'esmentada candidatura de Xavier Domènech a secretari general, ja que infringeix el reglament d'incompatibilitats de Podem".

En un altre dels escrits, Cánovas assenyalava alguns dels noms de la candidatura de Domènech i subratllava que integren l'equip tècnic de Podem -la gestora-, cosa que suposaria una incompatibilitat amb el que es va dictaminar arran de la dimissió d'Albano Dante Fachin com a secretari general: que una persona que ha dimitit del seu càrrec en un òrgan pretengui optar-hi de nou en la següent convocatòria. Aquestes persones són: Lucas Ferro, Leo Lamich, Jaume Durall, Mar Garcia, Conchi Abellán, Àlex Guerrero, Toni Pérez, Joaquin Vela, Araceli Viñas, Yolanda López, Carme Font, Inma Montrey i Anna M. Pérez Oller.

"No existeix cap incompatibilitat"

Des de la candidatura de Domènech defensen que el candidat porta inscrit a Podem des del naixement del partit i que hi està "totalment vinculat". "No existeix cap incompatibilitat", subratllen. Amb l'objectiu d'evitar polèmiques, l'entorn del líder dels comuns assegura que Domènech ha construït una candidatura que "aplega moltes sensibilitats" i que vol fer una "campanya fraterna amb la resta de candidats". A més, ha demanat al comitè electoral que "resolgui aviat" la impugnació.

Paral·lelament, des de la llista Contigo Sí se Puede, encapçalada per la militant de Castelldefels Merche Gil, han sol·licitat a la secretaria d'organització estatal i al comitè de garanties estatal que es pronunciïn sobre la idoneïtat de la candidatura de Domènech abans de decidir si presenten una reclamació al comitè electoral. Les persones encarregades de vetllar pel bon funcionament de les primàries són Marta Olivan, de Podem Barcelona i membre de l'executiva de Catalunya en Comú; la secretària d'organització del partit lila a escala estatal, Maria Graziano, i Elena Tarifa i Araceli Viñas, membres de Barcelona en Comú i Podem.

Finalment, la candidatura que encapçala Noelia Bail es mostra partidària de "guanyar Domènech mitjançant una proposta alternativa i no utilitzant mecanismes d'arbitratge intern (...) que no s'han d'utilitzar per atacar rivals polítics". Bail, que ja formava part de l'executiva de Fachin, vol plantar cara a Domènech amb una llista en què també integra altres noms destacats del partit com Ruth Moreta -també era al CCA de Fachin- i David Clarà.

stats