Política 31/10/2012

Chacón i Montilla eviten donar suport al dret a decidir

"Si vivim junts, decidim junts", diu l'exministra socialista a Telecinco. "Franco organitzava referèndums, és la modalitat preferida dels dictadors", assegura l'expresident de la Generalitat

Ara
2 min
Carme Chacón a Telecinco

BarcelonaL'expresident de la Generalitat José Montilla i l'exministra Carme Chacón, dos pesos pesants del PSC ara amb seient al Senat i al Congrés, respectivament, han evitat donar suport a la fórmula de Pere Navarro pel dret a decidir de cara a les eleccions del 25-N. Chacón s'escuda en l'ús, segons ella, "equívoc" i "trampós" que "els nacionalistes" fan de l'expressió 'dret a decidir' "per dir 'independència'". I Montilla ha carregat contra la consulta que vol fer Mas i ha arribat a dir que Franco també feia referèndums i que és "la modalitat preferida dels dictadors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que sí que li dic és que el referèndum ha de ser legal", ha dit Chacón en una entrevista a Telecinco. L'exministra no aclareix, però, si és un referèndum d'autodeterminació o un referèndum de reforma federal de la Constitució, la fórmula que defensa el PSOE. El programa del Pere Navarro per al 25-N diu que la reforma de la Constitució ha d'emparar el dret a decidir. Una fórmula que Rubalcaba ja ha dit que "no comparteix" i davant la qual Chacón evita posicionar-s'hi directament. Amb tot, l'extitular de Defensa ha estat clara: "Si vivim junts, decidim junts", diu Chacón, la mateixa frase que Zapatero va dir al lehendakari Ibarretxe per tombar el seu pla sobiranista al Congrés. Chacón ha insistit que "no vull que ningú m'obligui a escollir entre ser catalana, espanyola o europea". I s'ha declarat "rotundament contrària a la independència". A Telecinco, amb el discurs ben estudiat, la diputada catalana al Congrés ha fet servir frases idèntiques a les de l'entrevista d'aquest dimecres a 'El Mundo'.

"El referèndum és la modalitat preferida dels dictadors"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya José Montilla, per la seva banda, assegura que qualsevol iniciativa en el camp del dret a decidir s'ha de fer "respectant les lleis i l'estat de dret". En una entrevista a 'Els matins', de TV3, l'ara senador socialista s'ha manifestat completament contrari a "qualsevol procediment" fora de la legalitat, i ha subratllat que no és possible fer una consulta "en els paràmetres en què ho plantegen alguns" sense modificar la Constitució. "Ja sap d'on ve el dret a decidir?", s'ha preguntat. I ha respost: "No hem estat una colònia. No podríem anar al comitè de descolonització de Nacions Unides. Faríem el ridícul".

Montilla ha anat més enllà i ha arribat a comparar el procés català amb Franco. "Un referèndum pot ser antidemocràtic? Sí, Franco organitzava referèndums. En una democràcia, el referèndum es fa d'acord amb l'estat de dret. El referèndum és la modalitat preferida dels dictadors. Ho vull precisar perquè no cal mitificar el referèndum. En un país democràtic, el referèndum es fa respectant la llei".

stats