El CIS torna a dibuixar un empat tècnic entre la dreta i l'esquerra el 4-M

Ayuso guanyaria les eleccions amb 54-56 escons, Cs quedaria fora i Vox tindria assegurada la presència a l'Assemblea de Madrid

3 min
La candidata del PP el 4-M, Isabel Díaz Ayuso, al debat de candidats de Telemadrid

MadridSembla incontestable la victòria d'Isabel Díaz Ayuso el 4 de maig a les eleccions a la Comunitat de Madrid, segons una nova entrega del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) a 12 dies de la votació. L'actual presidenta guanyaria amb una forquilla d'entre 54-56 escons i un 36,7% dels suports, tot i que quedaria una mica per sota dels pronòstics que es feien en el baròmetre publicat ara fa dues setmanes, quan s'enfilava fins als 59 diputats i un 39,2% de sufragis. A la dreta, Cs quedaria fora de l'Assemblea de Madrid –no superaria la barrera del 5% i es quedaria amb un 4,6%, encara dins el marge d'error de l'enquesta per poder entrar– i Vox tindria assegurada la seva presència a l'assemblea madrilenya amb 11-13 escons i un 8,2% de suports.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta vegada el CIS ofereix forquilles d'escons als partits i les diferents combinacions poden donar mínimes majories a dreta i esquerra, però el reflex de l'enquesta continua sent un empat tècnic entre els dos blocs, tal com ja es va reflectir en l'anterior baròmetre. En segona posició quedaria el PSOE amb 34-36 diputats i un 23,4% dels vots, seguit de Més Madrid, que milloraria els resultats respecte al 26 de maig del 2019 i s'enfilaria fins als 22-24 escons i un 15,1% dels sufragis. Per la seva banda, Unides Podem té la mateixa forquilla que Vox (11-13) i un pèl més de suports: un 8,4%.

Sumant els percentatges del PP, Vox i Cs, la dreta es quedaria amb un 49,5% dels vots, mentre que l'esquerra se situa una mica per sota: 46,9%. La traducció en escons pot no ser del tot fidel a aquesta diferència i, de fet, la suma de les bandes baixes i altres de la forquilla afavoreix l'esquerra com a conseqüència de la desaparició de Cs. El PP i Vox tindrien un mínim de 65 diputats i un màxim de 69 i, en canvi, el PSOE, Més Madrid i Unides Podem es mouen entre els 67 i els 73. La majoria absoluta se situa en els 69 diputats.

L'enquesta coneguda aquest dijous es va elaborar els dies 19 i 20 d'abril, havent transcorregut pocs dies de campanya. La tendència que mostra és un petit retrocés de les forces del bipartidisme respecte al baròmetre del CIS elaborat la segona quinzena de març, en què el PP obtenia 59 escons i un 39,2% dels vots i el PSOE sumava un escó respecte al 26-M (de 37 a 38) i obtenia el 25,3% dels suports. També Unides Podem perd algunes dècimes –passa del 8,7% al 8,4%– que guanya Més Madrid, que de la mà de Mónica García consolida la tercera posició: del 14,8 al 15,1% i una estimació en escons també superior (de 20 a 22-24). Vox allunya les pors a quedar fora del Parlament autonòmic i supera amb escreix el 5,4% que li augurava l'anterior enquesta.

Pel que fa a la valoració dels líders, el socialista Ángel Gabilondo és el més ben valorat amb un 5,6 de mitjana, seguit de Mónica García (5,3) i Ayuso (5,1). No aproven Edmundo Bal (4,1), Rocío Monasterio (3,3) ni Pablo Iglesias (3,1), el més mal valorat pels madrilenys. El líder de Podem només causa entusiasme entre els que el van votar en les últimes eleccions generals (7,1), però els que van votar Íñigo Errejón amb prou feines l'aproven (5,1) i els que van optar per Pedro Sánchez el suspenen amb un 3,8. Ayuso aconsegueix un 8,8 entre els votants de Pablo Casado, un 8,7 entre els de Santiago Abascal i un 6,7 entre els que van dipositar la papereta d'Albert Rivera el 10-N.

Iglesias replica a Gabilondo que ha de ser al govern

El CIS, doncs, dona opcions a l'esquerra per fer fora Ayuso de la Puerta del Sol i exclou Cs de qualsevol equació. La precampanya va començar amb el candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, apostant per un govern amb Més Madrid i el partit taronja, sense Podem, però ara ha explicitat el canvi d'estratègia. "Comencem una nova orientació pel no de Cs", ha afirmat el candidat socialista en un acte a Alcalá de Henares, des d'on ha demanat als votants de Cs que agafin la seva papereta, però "sobretot als progressistes". "Crido a l'esquerra, cadascú amb els seus plantejaments, però s'ha demostrat que tenim objectius comuns perquè es produeixi un canvi d'entendre la política", ha dit Gabilondo, que ha reiterat la petició a Iglesias per donar suport a un govern liderat pel PSOE.

L'aspirant socialista li va estendre la mà al final del debat de candidats a Telemadrid d'aquest dimecres, per bé que es mostra reticent a l'entrada del líder de Podem al govern. Aquest dijous Iglesias ha subratllat en una entrevista a RNE que l'experiència de coalició dels dos partits a l'Estat i en altres comunitats autònomes fa que la possibilitat que Podem quedi fora sigui un "debat vell". El candidat de la formació lila ha remarcat que si la ciutadania volgués un govern monocolor votaria en bloc al PSOE, però que si opta per altres partits cal confegir una coalició.

stats