Política 29/05/2019

Ciutadans i el PP acusen la Generalitat de "tracte de favor" en el tercer grau a Oriol Pujol

La consellera de Justícia defensa que es tracta d'una "decisió tècnica" i en cap cas "política"

Uma Oca
3 min
Ciutadans acusa a la Generalitat de concedir el tercer grau a Oriol Pujol

Barcelona“Oriol Pujol està condemnat per corrupció i vostès li van concedir el tercer grau”, ha sentenciat la diputada de Ciutadans, Lorena Roldán, aquest dimecres al ple del Parlament de Catalunya. Roldán, que interpel·lava a la consellera de Justícia i diputada d’Esquerra Republicana Esther Capella, ha lamentat que les conseqüències per delinquir no siguin les mateixes per a tots. “Ni més privilegis, ni més concessions per als seus amics del 3% ni per als presos polítics”, ha dit Roldán, que considera molt perillós el missatge d’impunitat que s’està enviant a la resta de delinqüents de “coll blanc” donant el tercer grau a Oriol Pujol gairebé de manera immediata.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que Oriol Pujol, condemnat per corrupció, passés només 57 dies a la presó de Brians, la junta de tractament del centre i els serveis penitenciaris de la Generalitat li van atorgar el tercer grau perquè havia pagat les multes imposades, era la primera vegada que delinquia, el risc de reincidència era baix i tenia un entorn favorable. Davant d’aquesta decisió, la jutge de vigilància penitenciària va estimar el recurs de la Fiscalia i va tornar a revocar el tercer grau, demanant d’aquesta manera el reingrés a la presó. Segons la interlocutòria judicial, es tractava d’una decisió desproporcionada i presa prematurament, atesa la gravetat dels fets, i sense haver permès el temps mínim d’observació que permeti “individualitzar el tractament apropiat" per a la reinserció.

“No m’està qüestionant a mi políticament, sinó als treballadors públics”, ha dit Capella al seu torn. Segons ha explicat la consellera, la classificació dels presos no és més que una decisió tècnica. “Per molt que ho repeteixi no es convertirà en realitat”, s’ha defensat Capella, que ha assegurat que el sistema penitenciari “preveu un període de dos mesos des que es fa l’ingrés perquè la junta, formada per especialistes, prengui una decisió. Una decisió que es va aprovar per unanimitat però que és revisable, també la de la jutge ho és des duna instància superior”, ha dit. “Ni més drets per a uns ni menys per als altres, és una decisió tècnica”, ha repetit. Però Roldán ha tornat a l’atac i ha subratllat que s’ha acabat “això d’interpretar al seu caprici les lleis” i que ara toca “respectar la decisió de la jutge”. “Perquè resulta que la realitat és tossuda i la justícia independent”, ha sentenciat Roldán.

També l’advocada i diputada del Partit Popular, Esperanza García, ha preguntat sobre la mateixa qüestió i ha dubtat si el govern aplicarà “el frau de llei a aquesta vulneració de llei” per acabar amb aquest “tracte de favor i arbitrarietat màxima amb la qual han intentat saltar-se una sentència judicial”. “S’estan comportant com el director de presó corrupte de la pel·lícula 'Cadena perpètua'”, ha dit amb to irònic. Davant d’aquesta acusació, García ha posat en dubte la integritat del govern i ha preguntat què és allò que una consellera de Justícia pot deure a l’antic secretari de Convergència per haver comès aquest tracte de favor a un corrupte.

“Ens devem a la llei orgànica penitenciària i ho estem fent bé”, s’ha defensat Capella. “Una de cada tres persones preses està en tercer grau i els resultats apunten que anem pel bon camí”, ha assegurat la diputada republicana en relació a les acusacions de la diputada popular i la de la formació taronja. “Quan treballem per la inclusió social, els pisos tutelats i els tercers graus, la inserció toca el 80%”, ha subratllat.

stats