La comissió que controla la inversió de l'Estat a Catalunya només s'ha reunit tres cops en 15 anys

ERC va pactar el 2020 amb el PSOE reunir-la periòdicament però no s'ha complert

3 min
El conseller Jordi Puigneró ahir amb la secretària d’estat de Transports, Isabel Pardo de Vera.

BarcelonaLa manca d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya no és un problema nou, malgrat que ara torni a centrar l'actualitat política. Ho demostren dos fets. El primer, que l'últim Estatut (2006) va preveure la creació d'una comissió específica per controlar el compliment de les inversions del govern espanyol a Catalunya. El segon, que en el pacte dels pressupostos generals del 2021 –entre ERC i el PSOE– es va incloure una clàusula que obligava a reunir aquesta comissió cada quatre mesos per revisar si es complia l'acord. Res de tot això s'ha complert. En quinze anys de vida, la comissió s'ha reunit només tres vegades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La denominació oficial del fòrum en qüestió és Comissió Bilateral d'Infraestructures –o Comissió sobre Inversions Estatals– i va començar a caminar a Madrid el 27 d'abril del 2007. En una banda de la taula hi havia els consellers Joaquim Nadal (PSC), Joan Puigcercós (ERC) i Francesc Baltasar (ICV), i en l'altra, secretaris d'estat de l'època –no hi van anar ministres–. L'Estatut s'acabava d'estrenar i el govern espanyol donava mostres de voler desenvolupar-lo, però no va tenir cap continuïtat. La següent reunió no arribaria fins més d'una dècada després, el 15 d'octubre del 2018, amb el conseller Damià Calvet i el secretari d'estat d'Infraestructures, Pedro Saura, que van constatar "bona sintonia" però cap acord sobre el deute pendent del govern espanyol amb Catalunya.

El primer intent de donar-li una certa continuïtat va arribar la tardor del 2020. ERC va pactar els pressupostos generals de l'Estat amb el PSOE i, per tenir una "garantia" que es complirien, va posar per escrit que la comissió es reuniria de manera "quadrimestral" per analitzar "el grau d'execució de les inversions programades a Catalunya". Van anar passant els mesos i la comissió no només no es reunia, sinó que començaven a arribar els primers senyals d'alerta: el primer informe d'execució pressupostària dels comptes del 2021 –publicat el setembre d'aquell any– ja deia que només s'havia executat un 13% dels més de 2.000 milions pactats. Malgrat la manca de compliment tant en l'execució dels pressupostos com en la comissió de seguiment, el novembre passat ERC avalaria de nou els pressupostos estatals.

L'última vegada

Tres dies després del sí republicà a aquells comptes, la comissió es reunia finalment a Madrid per tercer cop des del 2007. Precisament aquest dijous n'ha fet memòria un dels protagonistes d'aquella trobada, el secretari de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Ricard Font. En una entrevista a RAC1, ha assegurat que aquell dia la secretaria d'estat d'infraestructures, Isabel Pardo de Vera, ja els va anticipar que l'execució dels comptes del 2021 seria "un desastre" i que un dels principals motius és que l'operador ferroviari Adif no havia pogut executar "pràcticament res" del que tenia previst. "Ens va demanar disculpes", ha assegurat. Aquest dimecres, la secretaria general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha admès que el govern espanyol havia incomplert "els compromisos" i que era un "menyspreu" a la ciutadania. "La agenda del reencuentro –de Pedro Sánchez– cau com un castell de cartes", sostenia.

I ara què? Doncs, malgrat aquest historial, la comissió tindrà una nova oportunitat. En una reunió sorpresa ahir a Barcelona, la Generalitat i l'Estat van pactar abordar allà tots els incompliments. "Si la Generalitat vol una altra cita de la comissió de seguiment de les inversions, doncs es posa data", diuen a l'ARA fonts del ministeri de Política Territorial, informa Ot Serra. El president Aragonès, però, va avisar que s'havia acabat el temps de les "paraules" i que era imprescindible que arribés el del "compliment".

stats