Política 18/04/2013

'La Vanguardia' assegura que els consellers que defensen la consulta pactada "ja són majoria"

Un grup de "sobiranistes pragmàtics" s'acostaria a les posicions de Gordó, que ha dit que el referèndum només és possible si hi ha acord amb Madrid

2 min
EL RITUAL DELS DIMARTS El Govern es va reunir ahir amb les paraules de Gordó encara calentes, però Mas no hi va fer cap referència davant els consellers.

'La Vanguardia' insisteix aquest dijous amb la tesi del diàleg del Govern amb l'Estat i titula que el grup de consellers que defensen la consulta pactada "ja són majoria". Als consellers d'Unió i als titulars de Justícia, Germà Gordó, i Territori, Santi Vila, 'La Vanguardia' hi suma un grup de quatre consellers "sobiranistes pragmàtics". Mas-Colell, Puig, Munté i Ruiz defensarien "la consulta pactada". El diari no aclareix, però, si estarien disposats a renunciar al referèndum. De fet no queda molt clar què els distancia del president, tenint en compte que la primera opció d'Artur Mas –i el portaveu Homs ho repeteix a cada compareixença– continua sent convocar una consulta pactada amb Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un article signat pel periodista Jordi Barbeta divideix el Govern de Mas en quatre "sensibilitats". Al primer grup, que 'La Vanguardia' anomena "romàntics per l'Estat propi", hi figuren Francesc Homs, Irene Rigau i Ferran Mascarell. Són els consellers més decidits a fer la consulta sí o sí. Homs és un "romàntic per l'estat propi" perquè "li han encarregat gestionar el procés sobiranista" i perquè és el negociador amb ERC del pacte "que garanteix l'estabilitat del Govern".

'La Vanguardia' anomena el segon grup "sobiranistes pragmàtics". Hi ha el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, i els consellers més centrats en la gestió: Puig (Economia i Ocupació), Munté (Benestar Social i Família) i Ruiz (Salut). Tot i sumar-los al grup "favorable a una consulta pactada", en cap cas es diu que estiguin disposats a renunciar-hi sí Madrid tanca la porta, com va apuntar aquesta setmana el conseller de Justícia. Germà Gordó va dir que "la consulta només és possible si hi ha acord amb l'Estat".

El grup que està clarament pel diàleg el formen el mateix Gordó, i Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat. En el cas de Vila, s'explica la seva posició per la necessitat de desencallar acords amb Foment, com el problema dels camions a l'N-II o la línia de tren Vic-Puigcerdà. Aquest grup, 'La Vanguardia' l'anomena "capdavanters del diàleg".

L'últim grup ha estat etiquetat com "pactistes i democristians" i està format pels consellers d'UDC: Pelegrí, Espadaler i la vicepresidenta Ortega. Tots ells defensen les tesis de Duran.

'La Vanguardia' tanca l'article deixant clar que "l'objectiu és una consulta, pactada o no, a partir de la llei catalana impugnada per Madrid que permeti canalitzar un conflicte que no té marxa enrere, en això tots estan d'acord".

stats