Política 24/03/2020

Torra compareixerà dimecres telemàticament al Parlament pel coronavirus

Explicarà les mesures que ha pres el Govern juntament amb Aragonès, Buch i Vergés

Ara / Acn
3 min
Quim Torra ha presidit la reunió per videoconferència del Consell Executiu.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la titular de Salut, Alba Vergés, intervindran aquest dimecres a les 10.30 hores en una compareixença telemàtica del Parlament per explicar la gestió de la crisi sanitària del coronavirus, segons ha avançat l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, a Torra l'acompanyaran finalment els consellers amb responsabilitats en la gestió de la crisi sanitària. La junta de portaveus ha donat llum verda aquest dimarts a les compareixences, es desenvoluparà de la següent manera presidida pel president del Parlament, Roger Torrent: una primera intervenció del president Torra sense límit de temps, seguida pels portaveus dels grups i els subgrups parlamentaris per deu minuts cadascun; i després compareixeran el vicepresident, Pere Aragonès, el conseller Miquel Buch (Interior) i la consellera Alba Vergés (Salut). Per respondre-hi els grups i els subgrups parlamentaris tindran cinc minuts.

És el primer cop que membres del Govern compareixen a través de videoconferència al Parlament. Forma part de les mesures excepcionals que ha pres la mesa els últims dies per adaptar-se a l'emergència sanitària.

D'aquesta manera, l'executiu retrà comptes a la cambra, perquè des que va esclatar la crisi del Covid-19 no hi ha hagut les sessions de control corresponents al Parlament (que ha hagut de reduir al mínim l'activitat). De fet, la compareixença, malgrat el que havia demanat d'entrada el president Torra, no es farà en el format d'un ple, ja que ara per ara el reglament no ho permet. De fet, aquest mateix dimarts ha aprovat activar la reforma del reglament per permetre plens a distància.

La polèmica amb el govern espanyol

Una de les qüestions que segur que sorgiran en el debat parlamentari, a banda de les qüestions més tècniques i de gestió del coronavirus, serà la polèmica oberta amb el govern espanyol sobre les mesures preses fins ara. Ja fa una setmana que el president de la Generalitat recomana el confinament total de Catalunya i diumenge també va demanar aturar l'activitat laboral que no sigui essencial. A aquestes peticions també s'hi van sumar el cap de setmana altres presidents autonòmics, que demanen més duresa a Pedro Sánchez veient el que ha passat a Itàlia. El govern de Giuseppe Conte es va veure abocat dissabte, de fet, a paralitzar la major part de l'economia per frenar el ritme de contagis.

"Quin sentit té que les persones que avui [ahir per al lector] s’han quedat a casa demà hagin d’anar a treballar?”, es preguntava diumenge Torra. El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno (PP), també va defensar el tancament de ports i aeroports, i el de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, va anar més enllà i va decretar una ordre autonòmica de cessament de l’activitat econòmica no essencial. Però la Moncloa la va rebutjar. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, va instar Sánchez a “reflexionar” sobre un enduriment de les mesures.

Ara bé, durant les compareixences, l'oposició també posarà damunt la taula mesures que són competència de la Generalitat i que, a parer seu, no estan funcionant bé. La setmana passada una cinquantena d'alcaldes –la majoria del PSC– es van queixar del retard en les ajudes de menjar a menors. El departament d'Educació i el d'Afers Socials van anunciar dilluns passat que les famílies que reben beques menjador a les escoles tindrien unes targetes moneder en què es carregaria l'import de la prestació durant els dies que duri el tancament. Segons el Govern, les targetes moneder s'havien de començar a distribuir al cap de dos o tres dies a través dels ajuntaments i els consells comarcals, però no va ser fins ahir que van arribar. Avui mateix el president, Quim Torra, ha contestat una carta a l'alcaldessa, Ada Colau, assegurant que la distribució ara ja depèn dels municipis i rebutjava les crítiques al Govern.

stats