LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 17/07/2016

Creixen les veus al PSOE que volen forçar Sánchez a decidir-se

Zapatero i Guerra reclamen aclarir si cedirà l’abstenció

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez va aconseguir ajornar la decisió sobre si bloquejar o no Rajoy durant el comitè federal de la setmana passada.

MadridPedro Sánchez va aconseguir, fa una setmana, esgarrapar temps i ajornar la decisió sobre si bloquejar o no el govern de Mariano Rajoy. Va imposar la seva estratègia sobre la d’uns barons socialistes totalment dividits pel que fa al paper que ha de jugar el PSOE. En la reunió amb el president del govern espanyol en funcions dimecres a la Moncloa, Sánchez va dir “no, per ara” al líder del PP. Però tant la majoria dels barons com la vella guàrdia socialista no estan disposats a donar-li més temps de treva: no es fien dels plans del secretari general i temen que, a última hora, intenti bastir un govern alternatiu per consolidar el seu lideratge intern o forçar eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cada cop són més les veus del PSOE que insten Sánchez a decidir-se i a descartar aquestes vies, així com també a facilitar un govern en minoria del PP. L’estratègia és clara: que el secretari general carregui el mort de l’abstenció i no es presenti a la reelecció en el congrés del partit previst per a la tardor. Primer va reivindicar-ho la vella guàrdia socialista, amb l’expresident espanyol Felipe González al capdavant. El va seguir divendres l’exvicepresident Alfonso Guerra, que va vaticinar que, al final, “durant el mes d’agost hi haurà un govern molt dèbil i una legislatura torturadora o curta”. Guerra reclama a la direcció de Ferraz que accepti que és impossible atendre “les dues posicions que mantenen, de no facilitar unes terceres eleccions ni que hi hagi govern”.

L’expresident José Luis Rodríguez Zapatero també ha trencat el silenci aquesta setmana. Veu “dificilíssim” bastir una alternativa de govern al PP amb el balanç del 26-J. “Dono per fet que el PSOE estarà a l’altura de les circumstàncies -va afegir-. A tots ens ha tocat el moment en què has d’escollir entre els interessos personals i els del partit”.

L’últim, Tomás Gómez

Un dels enemics confessos de Sánchez dins del partit, l’exlíder madrileny Tomás Gómez -que va ser destituït de manera fulminant-, parlava ahir obertament d’aquests interessos en una article a La Razón. “El preu de l’ambició de poder d’un individu no pot ser tan alt en termes col·lectius. Mai la investidura ha de servir per enfortir lideratges qüestionats”, va escriure, reclamant que es descartés amb una declaració “rotunda” presentar-se a la investidura.

Aquest va ser el gran debat del comitè federal de fa una setmana, que un cop van marxar les càmeres es va celebrar enmig d’un clima de divisió. La majoria dels barons de més pes ja han girat l’esquena a Sánchez i esperen que carregui el mort de l’abstenció. Al capdavant, la presidenta andalusa, Susana Díaz -Zapatero ja no amaga que seria una candidata “amb molta força” per rellevar Sánchez-, seguida de l’extremeny Guillermo Fernández Vara. Però ja no és només un front del sud: l’Aragó, Astúries i el País Valencià se sumen a les crítiques. “Els debats oberts amb aquest somni de poder formar un govern alternatiu se’ns poden convertir en un malson”, va advertir al comitè federal Díaz, segons una gravació publicada per El País. “L’espai que ens separa del PP és alarmant i qüestiona que puguem ser una opció de govern”, va dir l’asturià Javier Fernández, un dels barons amb més bona relació amb Génova.

stats