Política 08/10/2019

Ciutadans evita l'autocrítica i acusa el PSC de trencar la unitat constitucionalista per "interessos electoralistes"

Els comuns titllen la formació taronja de "partit de l'odi" i reclamen a Sánchez que renunciï a pactar-hi

Anna Mascaró
3 min
El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco aquest matí en una atenció als mitjans al Parlament després de la Junta de Portaveus

BarcelonaLa moció de censura presentada ahir per Ciutadans va posar de manifest el fracàs del partit més votat a Catalunya a l'hora de generar consensos. El partit només va aconseguir els quatre vots del PPC, mentre que tant el PSC (amb la seva abstenció) com els comuns (que van fer una passa més i van votar-hi en contra) van explicitar que, tot i ser molt crítics amb el Govern de Quim Torra, consideren que un executiu presidit per Cs està lluny de ser una solució per a Catalunya. Preguntat sobre la qüestió, el diputat (i actual número 5 pel Congrés) Nacho Martín Blanco ha evitat aquest dimarts l'autocrítica i ha acusat els comuns d'alimentar el discurs dels partits independentistes ("res nou sota el Sol", ha dit). També ha carregat contra els socialistes i ha denunciat que hagin "trencat" la unitat constitucionalista del 8 d'Octubre de 2017 per interessos "electoralistes o una animadversió a Cs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi pot haver equidistància i jo crec que les crítiques vingudes del PSC i dels comuns davant d'una moció presentada per imperatiu moral em semblen poc consistents", ha assegurat Martín Blanco, que, tot i rebutjar els insults que el diputat al Congrés Juan Carlos Girauta va dedicar ahir al PSC, ha estat d'acord en el fons de les crítiques del parlamentari: "El rerefons del que diu té una base bastant plausible", ha dit: "Molts catalans compartim la idea que el PSC ha fet de crossa dels partits nacionalistes".

Pel que fa a la gestió de la moció de censura (el PSC va denunciar que Cs la va registrar sense haver-se posat en contacte amb ells), Martín Blanco ha atribuït la precipitació del partit als aplaudiments dels independentistes en el ple "als que acabaven d'ingressar en presó provisional". "La degradació moral fa que qualsevol decisió sigui tardana", ha assegurat.

Els comuns carreguen contra Roldán

Pel que fa a la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, ha argumentat que, malgrat que l'executiu català "mereix una moció de censura, Ciutadans no pot ser mai la solució". Desmarcant-se del que ha titllat com "el partit de l'odi i la repressió", ha preguntat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, si "continua amb la porta oberta al pacte" amb la formació taronja.

"Ara a Catalunya tenim un altre gran consens del 80%, i és que Cs forma part del problema i no de la solució", ha reivindicat la diputada. En el mateix sentit, Albiach s'ha preguntat "per què el PSC s'absté en la moció de censura", i ha lamentat que el líder del partit socialista català no s'hagi desmarcat de les declaracions de Sánchez "quan amenaça amb la llei de seguretat".

Albiach ha comparegut en roda de premsa acompanyada del candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha acusat Cs "d'instrumentalitzar el Parlament" amb el "doble objectiu de promocionar Roldán i marcar perfil de cara a les eleccions". "És un ús barroer de les institucions", ha afirmat, i ha exigit a Sánchez que "deixi clar que rectificarà i que enterra un possible acord amb Cs". "Si el senyor Albert Rivera no és vicepresident és perquè no ha volgut", ha dit sobre el president de Cs. Rememorant els crits que se sentien la nit electoral del 28-A a la seu del PSOE a Ferraz, els comuns han presentat el lema de precampanya "Amb Rivera no". "Assenyala el perill de la gran coalició de l'Íbex-35", ha dit.

Pel que fa a la nova formació d'Íñigo Errejón, Más País, que ha decidit presentar-se també a Catalunya, Asens ha afirmat que els "preocupa poc". "El que vol representar ja ho representem nosaltres", ha insistit, i ha considerat un "error" que "una candidatura dissenyada a Madrid vulgui presentar-se a Catalunya sense un projecte per Barcelona i per Catalunya". "No ha tingut el suport de cap organització i això demostra la debilitat d'aquest projecte", ha sentenciat.

La CUP: "Som la única força d'esquerres que no serà crossa del PSOE"

Al seu torn, el diputat de la CUP, Vidal Aragonès, ha valorat positivament l'aparició de Más País com a mostra de "pluralitat polític". Amb tot, ha reivindicat la seva formació, que es presenta per primera vegada a les eleccions generals, com "la única proposta d'esquerres que no serà la crossa del PSOE". "No venim a recuperar el règim del 78, venim a acabar amb el règim del 78", ha afirmat.

Aragonès ha carregat també contra "el tipus de política que realitza Cs", que és de "persecució política a tots els que no pensen com ells". També ha carregat contra els possibles pactes del PSOE amb el partit taronja a Madrid. "En quin diàleg amb Catalunya es transformarà això?", s'ha preguntat: "No ho volem oblidar a les portes d'una sentència que canviarà el paradigma dels drets".

stats