Política 06/10/2022

Cuevillas no descarta una escissió a Junts després de la consulta

Jordi Sànchez reivindica la permanència a l'executiu: "No som la CUP"

ARA
2 min
Jaume Alonso-Cuevillas al costat de Laura Borràs

BarcelonaFins ara ningú ho havia admès de forma clara públicament, però aquest dijous el diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas ha trencat el tabú. "L'escissió de Junts no es pot descartar", ha dit el parlamentari, favorable a sortir del Govern, en un cara a cara amb l'ex secretari general Jordi Sànchez a RAC1, partidari de quedar-se. ¿En quin context Cuevillas ha admès que això pot passar? Quan se li ha preguntat què faria si la seva opció –el no– perd aquest divendres entre la militància de la seva formació política. "En els últims deu anys el panorama de partits ha canviat tant que és imprevisible", ha dit, i ha afegit: "Si es decideix que continuem al Govern tindrem una crisi d'aquí dos o tres mesos".

El diputat, que defensa sortir de l'executiu, no ha aclarit què faria ell en cas que la militància optés per mantenir-se al Govern: "Estaré atent al que faci el president [Puigdemont]". Unes declaracions que també van en la línia de les del diputat Joan Canadell en una entrevista a l'ARA, on ha afirmat que una altra "possibilitat" pot ser que Junts s'uneixi a la llista cívica que impulsarà l'ANC. Cuevillas, amb tot, ha defensat que cal "una sacsejada del tauler independentista", a més de prometre la independència abans del 2025 sense explicar com ho pensa fer. De fet, considera que l'estat propi té més possibilitats d'arribar si estan a l'oposició que al Govern: la seva estratègia és que els militants d'Esquerra "forcin els dirigents o un canvi de dirigents" per fer un gir que permeti "la unitat", ja que al seu entendre ara la formació republicana no es mou "ni un dit dels seus plantejaments".

A l'altra banda, l'ex secretari general de Junts Jordi Sànchez ha defensat la posició de mantenir-se a l'executiu. Ha dit que "Junts no és la nova CUP" i ha afegit que no farà el paper de fer "una política antitot". "Junts agafa un compromís de treballar des del Govern per donar benestar", ha dit. La seva posició és la mateixa que, en termes molt similars, també va defensar dimecres el conseller d'Economia, Jaume Giró, a RAC1: "Junts és un espai de govern [...]. No som la CUP", va reblar.

Ja queden poques hores per saber quin dels dos plantejaments s'imposa dins de Junts.

stats