Joan Canadell: "Jo soc partidari de sortir del Govern i anar a eleccions com més aviat millor"

Diputat de JxCat al Parlament de Catalunya

4 min

BarcelonaJoan Canadell (Barcelona, 1967) es va estrenar de diputat de Junts al Parlament aquesta legislatura.

Què votarà vostè a la consulta?

— Que no. L’acord de Govern tenia dues parts, una de diàleg amb l’Estat i una de preparació de l’embat. Ara es tractava de posar en marxa aquesta segona part, però el president Aragonès ens ha dit que no vol aplicar l’acord de legislatura. Això és molt greu en democràcia. 

Què pot fer Junts des de l’oposició per avançar cap a la independència? 

— El que hem de fer és tornar la veu als ciutadans. Jo soc partidari de sortir del govern per convocar eleccions com més aviat millor. 

Però les eleccions les convoca el president de la Generalitat.

— Sí, però nosaltres hem de ser conseqüents amb allò pel qual se’ns ha votat, i se’ns ha votat per fer la independència. Per tant, si no podem convocar eleccions hem d’estar a l’oposició, però no podem continuar amb aquest frau democràtic. 

Què hauria de fer el Govern per avançar cap a la independència o culminar-la? 

— Que hi hagi coordinació estratègica. En aquest moment l’estratègia que ha posat sobre la taula el president Aragonès, l’acord de claredat, només ha tingut 41 diputats.

ERC defensa l’etapa de diàleg, la CUP fer un altre referèndum unilateral, què defensa Junts? 

— Defensem que la unitat és bàsica per culminar la independència i hem de preparar-nos per culminar la independència. 

Com es concreta? 

— Per exemple, hem de tenir tota la competència de recaptació dels impostos. Economia ha de veure com preparar les bases per recaptar-los si demà fem la independència. El "Preparem-nos" vol dir preparar-se millor del que ho vam fer el 2017. I quan estiguem preparats tornem a activar una declaració d’independència.

Economia depèn de Junts. Estan aplicant aquest pla en els departaments que lidera el partit?

— Ens ho hem proposat: era una fase que venia en aquesta segona part del mandat. Vam acceptar la taula de diàleg amb el benentès que ens posaríem d’acord per fer el "Preparem-nos" però no ens hi hem posat.

Si vostè defensa sortir del govern, ¿llavors aquest “Preparem-nos” com es fa des de l’oposició? 

— No, és que jo defenso sortir del govern per anar a eleccions perquè està clar que ERC no vol una estratègia de culminació de la independència en confrontació amb l’Estat. 

Joan Canadell, diputat de Junts

El 14-F va obtenir més suport l’estratègia d’ERC que la de Junts. ¿Vostè creu que tornant a tirar els daus això canviaria? 

— Va obtenir un diputat més, i ara, en tot cas, hauria de tornar a decidir la ciutadania. No em fa por anar a eleccions.

En un escenari de noves eleccions, quins poden ser els aliats potencials de Junts? Si ERC no pot ser, només la CUP? 

— No, depèn, si la ciutadania ens dona més pes a nosaltres hem de veure què vol fer després ERC. És a dir, si ERC queda debilitada, ¿mantindrà la mateixa posició o la canviarà? No ho sé, ho veurem, però el que està clar és que només podem pactar amb qui vulgui culminar la independència. 

Si ara es trenca la coalició independentista, ¿l’independentisme no governarà a curt termini? 

— En els últims tres cicles electorals sempre ha sortit reforçat l’independentisme, i estic convençut que ara tornarà a sortir reforçat. Això no vol dir que ERC i Junts quedem reforçats, probablement quedarem debilitats, però potser hi ha una quarta força o la CUP [...] Estic convençut que el nombre de diputats independentistes serà més alt.

¿Que Junts surti del Govern és regalar-li la presidència al PSC com diuen els partidaris del seu partit de quedar-se a l’executiu? 

— Crec que no. I qui diu això no creu que hi hagi la possibilitat d’aquesta quarta llista que probablement doni els diputats que ens falten per desequilibrar la situació cap a la confrontació. ERC es quedarà sola amb el diàleg, i què passarà llavors? 

¿Junts s’hauria d’unir a aquesta llista que impulsarà l’ANC?

— És una possibilitat. Primer hi hem d’estar d’acord nosaltres, i ells... 

Els partidaris del seu partit de quedar-se al Govern diuen que anar a l’oposició és un salt al buit.

— Depèn. Jo crec que en l'últim any i mig Junts ha perdut credibilitat perquè no hem fet passos per culminar la independència. Al contrari, com a Govern hem fet passos enrere, hem perdut competències, ha seguit la repressió… Per tant, Junts ha sigut d’alguna manera còmplice d’aquest pas enrere pel que fa a la independència.

Per què creu que alguns dels seus companys de files defensen quedar-se al Govern? Pel càrrec? Pel sou?

— Potser hi ha gent a Junts que prioritza no trencar res, però estic convençut que no es volen quedar pel càrrec o el sou. Els consellers tenen un projecte al cap i volen complir-lo, ho entenc perfectament, però la independència està per sobre d’això. 

¿Vostè creu que si no s’ha fet la independència en aquesta legislatura és per culpa d’ERC? 

— Que no s’hagi avançat, sí. Si nosaltres haguéssim tret 68 diputats no seríem independents, però hauríem avançat.

¿Es va avançar cap a la independència quan vostès lideraven el Govern amb Quim Torra?

— No és una resposta políticament correcta, però jo no hi era. En tot cas, no anaven a l'una amb ERC. La independència no la pots fer amb un partit al costat que no t’acaba de donar suport.

¿Junts ha de continuar governant amb el PSC a la Diputació de Barcelona? 

— Queden tan pocs mesos per tornar a canviar la Diputació que no sé si toca remenar això, però es pot revisar. Marxar de la Diputació és deixar-l'hi als socialistes o que governi amb ERC, llavors quin sentit té? 

Defensa trencar el govern de la Generalitat però no el de la Diputació. No és contradictori?

— Amb el PSC governem la Diputació, que són els municipis, i a la Generalitat governem el país, són dos nivells molt diferents.

¿Les diputacions i els municipis no serveixen per avançar cap a la independència? 

— En aquest moment segur que no. Si féssim una legislatura d’embat, sí que seria important.

stats