Política 05/05/2021

La CUP reclama a ERC que derogui el decret sobre les energies renovables

Els anticapitalistes insten els republicans a aturar el decret després del seu compromís per aplicar ja una moratòria

2 min
La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada.

Gairebé el 85% dels militants de la CUP van considerar que el preacord amb ERC és insuficient i la direcció de la formació anticapitalista fa setmanes que treballa per millorar-lo. En aquest sentit, la CUP ha avançat avui que han exigit als republicans que deroguin el decret aprovat el 2019 sobre les energies renovables. "Reclamem al Govern en funcions que faci una moratòria dels projectes de les renovables i al futur Govern que derogui el decret i que aprovi una llei abans del 2022 seguint el criteri dels experts i no dels oligopolis", ha exposat la diputada Laia Estrada abans d’admetre que aquest punt forma part de les negociacions amb ERC. "Amb Junts no estem discutint qüestions programàtiques perquè no ens han respost i amb ERC hem recollit la moratòria en el preacord, però ara el que demanem és que es derogui". "Si ja s’hi han compromès no té cap sentit que no el deroguin", ha afegit per posar més pressió als republicans.  

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és, precisament, un dels punts de fricció amb la formació de Carles Puigdemont. De fet, com va recordar recentment en una entrevista a Europa Press la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en funcions, Damià Calvet, “ja s’ha manifestat en contra de la moratòria dels grans macroprojectes vinculats al decret llei d’energies renovables, un dels punts de l’acord". Estrada ha confirmat avui que JxCat no s'ha compromès encara a impulsar una moratòria per evitar que els projectes ja aprovats tirin endavant.

Sigui com sigui, Estrada ha deixat clar que aquesta és una "qüestió cabdal en la defensa del territori i contra els oligopolis" abans d'aclarir que la CUP no està en contra de les energies renovables. "Estem en contra d’un model pervers que manté l’enriquiment de les grans corporacions perquè liberalitza el sector de les energies renovables i trinxa el territori ben lluny dels centres de consum, a diferència del que passa a Alemanya", ha assenyalat per exigir que els molins s'instal·lin en llocs urbanitzats com polígons o autopistes. "No estem en contra de les renovables sinó d’aquest decret", ha afegit. "Necessitem una transició energètica real i no al servei de l’Íbex-35", ha dit després de denunciar que les grans empreses que han d'impulsar tots aquests projectes són "les més contaminants".

Prèviament, l’exdiputada de la CUP Natàlia Sànchez ha denunciat que el decret aprovat la tardor del 2019 només va comptar amb el vot en contra de la CUP i que la resta de grups el van secundar. "El decret té moltes mancances i mantenim el nostre posicionament contrari", ha avisat. "El decret s’ha elaborat deixant de banda el territori, no ha tingut en compte el món municipal ni els experts i està regit per criteris economicistes", ha denunciat abans de dir que obre la porta a les grans empreses "per fer negoci". Per aquest motiu, ha instat a tornar a debatre com avançar cap a la transició energètica evitant "el malestar del territori".

stats