Política 26/05/2014

La falta de dades impulsa el recompte a Twitter amb #apeudemesa

El politòleg que va proposar el 'hashtag' de seguiment considera que la prohibició de difondre els resultats "no té massa sentit"

Ara
2 min

BarcelonaLa falta de dades oficials de les eleccions europees va donar ales a un recompte col·laboratiu a través de Twitter amb l'etiqueta #apeudemesa. Membres de meses electorals i apoderats de partits polítics van anar publicant, des de primera hora de la nit, resultats parcials que permetien intentar endevinar tendències. L'etiqueta es va convertir en 'trending topic' a l'estat espanyol, amb milers de tuits, abans que a les onze es difonguessin els resultats definitius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El politòleg Roger Buch, que va proposar el 'hashtag' de seguiment del recompte, ha explicat aquest dilluns a 'El matí de Catalunya Ràdio' que la iniciativa va sorgir de manera espontània, després de veure els primers tuits enviats des de meses electorals que feien pensar en un bon resultat de la candidatura Podemos. "Ni ens ho vam plantejar, si estava prohibit", ha explicat Buch. El politòleg ha considerat, això sí, que la prohibició "no té massa sentit".

Encerts i errors

A més d'anticipar l'èxit de Podemos, el seguiment d'aquest recompte va permetre, segons Buch, "veure el frec a frec entre CiU i ERC a la Catalunya interior, també molt curiós". Els resultats parcials que donaven la victòria a ERC en municipis que tradicionalment s'inclinaven per CiU, primer amb informació de persones que estaven a les meses i després amb informació confirmada pels ajuntaments, es van confirmar quan es va conèixer el resultat real a Catalunya.

Mitjans com TV3 van evitar reproduir aquestes dades argumentant que no es podia verificar la seva fiabilitat. De fet, quan va avançar la nit, alguns dels usuaris de Twitter que havien donen credibilitat a resultats sense confirmar es van veure obligats a rectificar, en comprovar que les dades eren errònies. Els tuits que anticipaven resultats extraordinaris d'ERC a les Balears es van demostrar equivocats quan es va conèixer el resultat real, molt inferior.

stats