Política 07/11/2015

"Volem un partit transparent, no opac i radicalment democràtic": el congrés fundacional de Demòcrates de Catalunya

El democristià Antoni Castellà demana als independentistes que votin "sí" a la investidura d'Artur Mas. El cap de l'executiu, present a l'acte, és rebut amb crits de "president" pels membres de Demòcrates

Núria Orriols
4 min
Antoni Castellà intervé en el congrés fundacional de Demòcrates de Catalunya / ACN

CornellàEl mateix dia que Unió celebrava l’aniversari dels 84 anys de la seva fundació, en un dinar a l’Hotel Porta Fira de Cornellà després del Consell Nacional, Democràtes de Catalunya s'ha forjat com a nou partit polític en el seu congrés fundacional a l’Auditori de Cornellà. Els independentistes escindits d’Unió han aprovat els estatuts i el manifest que marca el corpus ideològic del partit, basat en la democràcia cristiana i i el social liberalisme. Demòcrates de Catalunya vol ser hereu d'Unió i així ho proclama en el seus estatuts fundacionals -tal com va avançar l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El congrés ha escollit a través de llistes obertes els membres del comitè nacional demòcrata, l’òrgan de direcció col·legiat format per 35 membres -en què s’escolliran dos portaveus polítics en la primera reunió.

Havien presentat la candidatura fins a una cinquantena de persones -s'hi podien presentar tots els voluntaris. Han sortit escollides les principals cares visibles del moviment, com l'exsecretari d'Universitats Antoni Castellà, el fins ara director general de Recerca, Josep Martorell, l'exalcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal, l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, les exdiputades Assumpció Laïlla i Mercè Jou, o l'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona. El més votat ha estat Castellà amb el suport dels 96,67% membres del Congrés fundacional.

Núria de Gispert, en el seu torn de paraula, ha proclamat un partit "transparent, no opac i radicalment democràtic" que es basi en "fonaments antics però no antiquats", en referència als objectius fundadors de la família Carrasco i Formiguera, Serrahima i Vila d'Abadal. "Som un partit que creu en la persona com a nucli de la comunitat i que treballa de baix a dalt", ha proclamat. Per la seva banda, Assumpció Laïlla ha reivindicat els valors de "col·legialitat i transparència" com a l'ADN del partit.

L'encarregat de clausurar el congrés ha estat Castellà. El seu discurs s'ha basat en explicar el corpus ideològic del partit, plasmat en el manifest fundacional. Ha parlat de quatre eixos: la persona com a centre de tota acció política; l'economia social de mercat; la regeneració democràtica i la participació ciutadana. Així, ha erigit l'iderari de Demòcrates de Catalunya com l'"equilibri" entre el "respecte de drets individuals i la corresponsabilització envers la comunitat", alhora que ha definit la "família", entesa des de la "pluralitat", com el "nucli central" de la comunitat. S'ha mostrat partidari de posar el coneixement i la recerca en la base de l'economia, així com també "recuperar la confiança" entre institucions i societat civil per fer un país "radicalment democràtic".

Suport a Artur Mas

La presència més destacada al congrés fundacional del partit democristà ha estat la del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que ha estat rebut amb crits de "president" i "independència" per part dels assistents. També hi havia altres membres del Govern com els consellers Francesc Homs (candidat de la coalició Democràcia i Llibertat el 20-D) i Ferran Mascarell. Mas, que no ha fet declaracions, afronta la setmana que ve el debat d'investidura amb el "no" de la CUP a la seva candidatura.

Castellà ha volgut expressar el suport de Demòcrates de Catalunya a Artur Mas. Ha demanat els "72 diputats independentistes" que votin "sí" a la investidura el proper dilluns, ja que a parer seu després de la declaració de ruptura es "necessitarà un president que lideri i nomeni un Govern".

La intervenció més emotiva

El congrés ha començat a primera hora del matí amb el debat sobre els estatuts del partit, seguit de l'elecció dels membres el comitè demòcrata nacional i l'aprovació del manifest. Una de les intervencions més emotives de l'esdeveniment ha estat la de la filla de Manuel Carrasco i Formiguera, Rosa Maria Carrasco, que ha tornat a exigir a Unió que no utilitzi el nom del seu pare. "Des d'ara tenen absolutament prohibit usar el nom de Manuel Carrasco i Formiguera", ha sentenciat, tal com ja va demanar a la recta final de la campanya del 27-S.

Entre els assistents al congrés, a banda d'Artur Mas i els consellers, hi havia els diputats Oriol Amat, Magda Casamitjana, Eduardo Reyes, Josep Maria Forné i la secretària primera de la mesa del Parlament, Anna Simó. Com a convidats d'altres partits polítics, també hi han estat presents el coordinador general de CDC, Josep Rull, i el secretari general d'ICV, Josep Vendrell.

Llistes obertes i renúncia a crèdits bancaris

Els estatuts, que s'han aprovat per unanimitat, fixen les línies bàsiques de funcionament del partit. Destaca la introducció de les llistes obertes per escollir els membres de la direcció col·legiada (de 35 membres) i la renúncia dels crèdits bancaris com a forma de finançament ordinària.

El també membre de la direcció Josep Martorell ha estat l'encarregat d'explicar aquest darrer punt: "Els nostres estatuts ens condemnen a ser pobres però lliures, i tots preferim la llibertat a la riquesa", ha proclamat. Així, ha explicat que el congrés fundacional ha costat uns 13.000 euros, que s'han aconseguit a través de les aportacions dels voluntaris i el micromecenatge -del qual s'han recollit uns cinc mil euros.

stats