La confiança dels independentistes en els partits i el Govern cau a mínims des de l'1-O

La fidelitat del vot a ERC, Junts i la CUP, per contra, es manté al voltant del 80%

2 min
Una pancarta de la Diada: "Botiflers, la història us jutjarà"

BarcelonaTotes les parts expliquen que la comunió entre partits, institucions i ciutadania va fer possible l'1-O. Per aconseguir-ho, va caldre teixir complicitats, compartir objectius i caminar-los conjuntament. Una dinàmica que va quedar reflectida en les enquestes que es publicaven en aquell moment. Els independentistes puntuaven amb un 7,2 el Govern al Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) immediatament posterior al referèndum, la xifra més alta registrada fins al moment. Com si fossin vasos comunicants, per als no independentistes la valoració era la més negativa en molt de temps: només assolia un 1,9 de nota mitjana en una escala del 0 al 10. La situació era idèntica quan es tractava d'avaluar la confiança en els partits polítics. Els independentistes n'expressaven més que mai: un 6,6 l'octubre del 2017.

Però ja fa cinc anys d'aquella tardor, i els mateixos que llavors vivien intensament jornades que consideraven històriques han anat allunyant-se amb el temps dels seus representants. Aquesta és precisament l'advertència que llançava l'ANC diumenge passat quan en la Diada posava un ultimàtum sobre la taula al Govern: o independència o eleccions. La confiança en el Govern ha anat caient mes a mes en els últims cinc anys fins a situar-se en el mínim de la sèrie històrica. Del 7,2 ha passat a un 4,4. I el mateix val per als partits, que han passat d'un 6,6 de nota mitjana a un 4,3 entre els ciutadans que es consideren independentistes.

¿Té cabuda una candidatura de l'ANC?

Això no ha impedit que l'independentisme hagi continuat guanyant eleccions, les últimes superant el 50% dels vots (en un context de baixa participació per la pandèmia), i que continuï sortint al carrer cada Onze de Setembre, fins i tot quan el CEO detecta que el suport a la independència també ha caigut. Però ¿podria l'ANC capitalitzar aquest descontentament si promogués una candidatura a les futures eleccions catalanes? La simpatia pels partits independentistes també ha anat caient els últims anys, i si va marcar un pic del 81,8% d'independentistes que en sentien ja fos per ERC, JxCat i la CUP, la xifra va anar retrocedint fins al 50,9% del mes d'abril passat. Ara bé, en l'últim Baròmetre del CEO, del juliol, recuperava vint punts de cop i trencava la tendència a la baixa.

La fidelitat de vot dels tres partits se situa al voltant del 80% (molt alta), i especialment a ERC també hi ha un gruix d'aproximadament el 20% que no es consideren independentistes, fet que fa difícil preveure que la candidatura de l'ANC tingués un recorregut senzill. Però pot ser que la desconfiança en polítics i institucions encara no hagi tocat sostre.

stats